»» ««

Együtt a közösséggel

Környezetvédelem

Napjaink egyik fontos kihívása az, hogy a helyieket milyen módon lehet bevonni a környezetvédelmi munkába.

A környezetvédő szervezetek hitelessége néhol megkopott, amikor a helyiek azt érzik, hogy messziről jött, gazdag külföldiek akarják megmondani nekik, mit kellene csinálniuk. Nagy különbség, hogy a különféle szervezetek jólétben élő alkalmazottai vagy önkéntesei csak időlegesen maradnak és nem is a helyi erőforrásokon alapul a megélhetésük, míg azoknak a halászoknak akiknek mindennapi kenyerét adja a tenger, ott kell boldogulniuk egész életükben. A Conservation International honlapját böngészve olyan beszámolókat olvashatunk, ahol sikeres együttműködésekről írnak.

A helyiek elsősorban akkor érzik hogy valamin változtatni kellene, amikor például egyre kevesebb hal kerül a hálókba. Számukra a búvárokat vonzó halbőség és biodiverzitás inkább csak olyan szempontból érdekes, hogy jobb lehet a fogás, és sokan ezért nem gondolnak arra, a környezetkárosító módszerek hosszú távon mivel járnak. A sokak által nagyra tartott indonéziai Raja Ampat körüli vizekben éppen úgy halásztak például dinamittal, mint máshol is a számtalan szigetből álló országban. Az egyik helyi halász, Rudy Dimara sem volt kivétel, ám amikor a saját bőrén érezte, hogy megcsappant a halak száma, csatlakozott a Conservation International csapatához. Most más helyiekkel együtt azon dolgozik, hogy megvédjék a zátonyokat azoktól, akik még mindig úgy dolgoznak mint ő annak idején. Megtanult búvárkodni, és részt vesz a korallok állapotának felmérésében. A helyiek számára indított felvilágosító programok akkor működnek jól, ha figyelembe veszik azt, hogy működik a közösség. A hetvenes évektől kezdődött bizonyos fajok túlhalászása, most viszont a falvak maguk döntenek arról, mikor melyik zátonynál lehet halászni és mit lehet kifogni. A helyiekből álló csapat folyamatosan járőrözik, hogy az illegálisként kezelt dinamitos halászatot visszaszorítsák, ami a hírek szerint eredményes is. A helyi közösségek vezetői számára képzéseket indítanak a védett övezetek hatékony menedzseléséről, igyekeznek alternatívákat ajánlani a veszélyeztetett fajok kifogása helyett (például állatfarmok létesítését), és ösztönzik az ökoturisztikai kezdeményezéseket, amelyek fenntartható módon biztosítanak megélhetést. Fontos, hogy a sikerhez egymásra kell épülnie a különböző szintű tevékenységeknek, a helyiek lokálisan végzett munkája mellett a regionális és országos szintű kormányzatainak döntéseit, törvényjavaslatait is össze kell hangolni a távlati célokkal.

Brazíliában például 2009-ben maga az elnök utazott el Bahia állam egy kis halászfalujába, hogy részt vegyen egy új védett zóna megalapításának ünnepélyes aktusán. A nagyjából százezer hektárnyi védett tengeri övezethez tartozik többek között nagy területű mangrove erdő is. Az övezet kijelölését nem csak a környezetvédő szervezetek szorgalmazták, hanem a helyi halászok is, akiknek veszélybe került a megélhetése. Egyre több halász érkezett ugyanis a területre máshonnan, és a túlhalászás miatt veszélybe került a megélhetésük. Az élőhelyek megóvása segíti a helyi halászokat, és hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesz a tenger élővilágára is.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés