»» ««

Százötvenhét éve érintetlen roncs

Külföld

Megtalálták a Sir John Franklint kereső hajó 157 évvel ezelőtt sorsára hagyott roncsát.

Marc-André Bernier, a Parks Canada által indított víz alatti régészeti expedíció vezetője szerint az 1853-ban magára hagyott HMS Investigatort találták meg. A 36 méter hosszú, háromárbocos vitorlás az északnyugati átjáró (a tengeri út Kanada északi partjainál az Atlanti- és a Csendes-óceán között) felfedezésére induló Sir John Franklin brit kutató és 128 embere utáni nagyszabású mentőakcióban vett részt, de a jégtáblák három télen át is útjukat állták, és a bajba jutott legénység életben maradt tagjait végül a HMS Resolute mentette meg. A hajó kapitánya, Robert McClure volt az, aki felfedezte az átjáró nyugati bejáratát, és legénységével elsőként kerülték meg Amerikát, még ha hajójukat el is vesztették.

A kanadai régészek eredetileg Sir John Franklin felfedező hajóinak, a HMS Erebusnak és a HMS Terrornak a felkutatására indítottak expedíciót. Július 22-én érkeztek a Mercy-öbölbe, ahol feltételezték, hogy megtalálják az elhagyott kutatóhajót. Három nappal később a jégtábláktól annyira kitisztult az öböl, hogy a kutatóknak egy felfújható gumicsónakra szerelt szonárral (hanglokátorral) 15 percen belül sikerült a roncsra bukkanniuk.

Bernier szerint az árbocot és a vitorlát a jég és az időjárás már régen megsemmisítette, azonban az öböl hideg vizében annyira jó állapotban maradt meg a 11 méter mélyen, egyenes helyzetben álló roncs, hogy még a faanyag illesztései is jól láthatók. A tiszta vízben még a felszínről is láthatóak a roncs körvonalai.

A régészek a parton a legénység által hátrahagyott tárgyakra bukkantak, valamint a skorbutban meghalt három matróz sírját is megtalálták. A következő lépésben távirányítású víz alatti kamerát fognak a roncshoz irányítani, a búvárok pedig a következő nyáron keresik fel. Maradványokat nem kívánnak a felszínre hozni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lelőhely a jövőben is érintetlen maradhasson.

[ Hír24 nyomán ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés