»» ««

Tengeralattjárót minden búvárnak

Egyéb

Az izomerővel hajtott víz alatti járművek versenyére készül egy lelkes francia csapat.

A Scubster nevű szerkezet fejlesztői a 2011-ben sorra kerülő versenyen szeretnének jól szerepelni. A két évente meghirdetett International Submarine Race nevű vetélkedésbe olyan, nem zárt víz alatti jármű nevezhető, ami használatához búvárfelszerelés kell. A Scubster is ilyen, lábbal hajtott tengeralattjáró, tehát indulhat az ezúttal Maryland államban rendezendő versenyen. A francia csapatot vezető Stephane Rousson elmondta, reményeik szerint sikerül bizonyítani, hogy képesek felvenni a versenyez az amerikai vetélytársakkal.

A 14 láb hosszú Scubster tervezésekor nem a sebességet tartották szem előtt, hanem a jó manőverezőképességet, így abban reménykednek, hogy utóbbi kategóriában akár győzhetnek is. A legtöbb ilyen víz alatti jármű esetén ugyanis arra törekednek, hogy minél gyorsabbak legyenek, míg a Scubster könnyedén megy fel és le, fordul jobbra és balra. Az esetleges versenysiker azért is lenne hasznos, mert később akár piacra is lehetne dobni a szerkezetet, például nagy jachtok tulajdonosai számára. A távlati cél pedig a teljesen zárt, igazi tengeralattjárók tervezése és építése.

Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, a Scubster tervezése is hónapokkal ezelőtt kezdődött, önkéntesként dolgozó egyetemisták bevonásával. Először egy kisebb modell készült, majd belevágtak a teljes méretű szerkezet megépítésébe. Most már több merülés és néhány órányi víz alatti tesztelés van a csapat mögött, akik eddig hat méteres mélységet értek el. Jelenleg a kicsi tengeralattjáró ülésének módosítását és a hajócsavar fejlesztését végzik. Rousson egyébként már korábban is próbálkozott izomerővel hajtott jármű építésével, ám az ígéretes repülőeszközzel nem sikerült átjutni a csatornán. Most viszont nagyon reménykedik a sikerben, és hiszi, hogy csapatuk nem jut a francia futballválogatott sorsára, akik leszerepeltek a világbajnokságon. Ám kétségtelenül irigyli a jól fizetett játékosok keresetét- Rousson szerint két havi bérükből az egész projektjét könnyedén finanszírozni tudta volna.

Mindenesetre búvárszemszögből érdekes lenne ha olcsón bérelni lehetne Scubsterhez hasonló eszközöket, még ha első látásra sokkal többet nem is tud nyújtani, mint egy scooter.

[ AOL News ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. hopposztkopp 2010 aug 04. 21:45  
Fantáziátlanok. Hajócsavar meg góbékabin ? Valami ujjat várok, hamár ennyien összedugják a fejüket. A repülésnél akkor kezdődött a fejlődés amikor valaki v.mi aerodinamikát emlegetett és v.mi q... egyszerű dolgot kihasznált. Ma már siklóernyővel tudunk repülni, de ehhez gondolkodni is kellett. Ahhoz, hogy bebújjak egy nagyobbacska kubai szivardobozba és pedálozzak ehhez nem ész csupán a hiánya kell.
Az csupán találékonyság, hogy egy dekóbólyával én vagyok a leggyorsabb az áramlásban - irányában!- viszont egy kitömöttnek látszó cápabőrében még manőverezni is tudnék. Ez olyan mint az uszonyozás. Lábból fárasztó, csípőből meg csak úgy suhan az ember - egyébb lom híján. Azok a fránya pisztrángok is áramlással szemben állnak és valamiért nem fáradnak...☻
 5. Zook 2010 aug 04. 15:18  
hozzank is! jol ellennenk vele. de a belga fele sorcsapolo zsiraffal is. mindegy :)
 4. Bali 2010 aug 04. 15:16  
A Zsiráf jöhetne! :-D
 3. Bunny 2010 aug 04. 13:32  
Hasonlóan gondolom én is. Olyan ez, mint a zsiráf, szép-szép de azért otthonra nem kéne.
 2. Bali 2010 aug 04. 13:30  
Érdekes! Izomból hajtva valószinű jobban is fogyasztasz benne. Valószinű egy palackos búvárnál vagy scooteres búvárnál nem manűverezhető jobban, már csak a mérete miatt is. Az ára valószinű nem kevés, ezért nekem kicsit értelmetlennek tűnik. Jó lenne tudni milyen sebességre képes, mert valószínű csak abból a célból szerkeszthették, hogy nagyobb távot is meg lehessen vele tenni! Vagy leaglább ha a szerkezet cipelné a légzőgázt jóval nagyobb mennyiségben mint ami egy palackból futja. 6 métres merülési mélységen is kell meg fejleszteni aszem! Hajrá hajrá fiúk!:-)
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés