»» ««

Bálnahús az iskolákban

Környezetvédelem

A japánok sajátos eszközökkel próbálják növelni az érdeklődést a bálnahús iránt.

Sok hír jelent már meg arról, hogy maguk a japán fogyasztók sem érdeklődnek különösebben a bálnahús után, és a korábbi töredékére csökkent mértékű bálnavadászatból származó húst sem sikerül eladni. 2005 óta próbálják az iskolai menükbe visszacsempészni ezt a fogást, hátha a fiatalabb generációval meg tudják kedveltetni azt. A 29,600 általános- és középiskola 18 százaléka válaszolta azt egy felmérés kérdésére, hogy legalább egy alkalommal felszolgáltak bálnahúst a legutóbbi tanév során. Teljes áron valószínűleg ők sem vásárolnák, a hírek szerint a cetkutatási intézet, ami a "tudományos munka" mellett a "mellékterméknek" számító bálnahús forgalmazásáért is felelős, a 2060 jenes kilónkénti ár harmadáért adja az iskoláknak.

Japánban a bálnavadászati lobbi hosszú ideje küzd a kereskedelmi célú bálnavadászat újra engedélyezéséért, de egyelőre a legfőbb érvvel vannak bajban, ugyanis így is 4,000 tonnára rúg az intézet által raktározott eladatlan bálnahús. Nem könnyű szembemenni a fogyasztói szokások változásával: 1962-ban érte el a bálnahús fogyasztása a csúcsát, 220,000 tonnát adtak el egyetlen év alatt, míg az 1990-es évekre már csak 1,000 tonnányit igényelt a piac (A szerk megjegyzése: nyilván azt is csak különféle nyomott árú konstrukciókkal sikerült erre az értékre feltornászni). Természetesen a kínálat is töredéke a korábbinak, hiszen 1987 óta bálnavadászati moratórium van érvényben. 2005-ben a japánok arra hivatkozva hogy megnőtt a bálnák állománya, nagyjából dupláját lőtték ki a korábbi évekhez viszonyítva a tengeri emlősökből, ekkor megemelkedett a raktárakba kerülő hús mennyisége. Ez lenyomta az árakat a felére, de így sem nőtt a kereslet. Ezek után jött az ötlet, hogy töredékáron adják el a bálnahúst iskoláknak és egészségügyi intézményeknek.

Az 1987-ban beszüntetett kereskedelmi célú bálnavadászatot a japánok egy kiskaput kihasználva "tudományos céllal" folytatták, ám "a kutatás melléktermékeként" raktárakba kerülő húst el kellene adni. Nyilván a bálnavadászatot kizárólag a japán állampolgárok adójából származó nagy dotáció tartja életben már évtizedek óta. A bálnavadászatot ellenzők mindig is azt hangoztatták, az egész hivatkozás a tudományos célokra komolytalan, Japán ezzel álcázza kereskedelmi célú vadászatát. A Greenpeace Japan szerint az ország a nyilvánvalóan minimáisra csökkent ellenére erőlteti a bálnavadászatot, és az iskolákban is csak propagandacélllal adják töredékáron a bálnahúst. Csak Wakayama és Nagasaki tartományokban számít hagyományos ételnek a bálnahús, de minden bizonnyal itt is már csak az idősebb generáció fogyasztja.

[ Japan Times ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Vanek 2010 sze 18. 22:31  
:-))
 8. hopposztkopp 2010 sze 09. 14:44  
Meglásd meglesz a jutalmad. Nyakig ülsz a petróban a természettudományi múzeumban és mutogatnak majd mint kihalt fajt. Mert ez ritkaságszámba megy, de még annál is rikább.

Komolyan: az ember haszonállatokat tart és felzabálja őket. Mindenütt azt ami megél. Ma még ez számít "normálisnak". Minél nagyobbat és erősebbet ölünk annál nagyobb az önbecsülésünk. Annál értékesebbnek képzeljük magunkat.

Rajtam múlna, minden hűtőszekrényben lenne egy mosolygó kismalac táblával a szájában: Ilyen leszel. ha eszel! (japánban persze u.ez kisbálnával!) Csak képzeld el : este kibotorkálsz  és rádvigyorog a hűtőből. Lelki terror igaz, de hatásos.
 7. bohóchal 2010 sze 09. 08:57  
Én nem vagyok rá képes. Gyermekkori érzelmeim méretemmel együtt nőttek, és zokogás közben ütne meg a guta.
Ezért tudatosan próbálok meg élni, inkább nem használok nejlonzacskót, szedem a szemetet, ha találom a tengeren (is), környékbeli árut vásárolok termelőtől, vagy amit megeszem, a kertben nő és nem nyúlok semmihez a víz alatt. Tőlem ennyi telik... :(
És sajnálom, veszettül sajnálom az unokáimat és az élővilágot... :(
 6. BoGyesz 2010 sze 08. 16:32  
Nemreg neztem vegig a Whale Wars harmadik evadod, ami a Sea Shepherd 2010-es "hadjaratarol" szol. Erdemes vegig nezni mind a harom evadot, ha nem ismered.
 5. Rolandusz 2010 sze 08. 15:50  
Én szívesen megkóstolnám a bálnavadász húst... mondjuk fokhagymás szósszal, roston...

A bálnavadászat teljesen kiírtott vagy a kihalás szélére sodort fajokat, és ez még mindig nem elég? A XXI. században?
Érdemes elolvasni az egyik kiváló magazin mostani számát, a Sea Shepherd munkájáról is írnak benne. Legalább van egy szervezet, amely ténylegesen próbál tenni valamit. A cikk olvasása közben kisgyermekkori dühödt érzéseim törtek elő, amikor Luke Skywalker oldalán szívem szerint az egész birodalmi (ez esetben japán bálnavadász) flottát elpusztítottam volna...
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés