»» ««

Cetfigyelők a hajókon

Környezetvédelem

Sajátos veszélyt jelent a nagyobb testű bálnákra a hajóforgalom.

Noha az utóbbi időkben sokat tettek a cetek védelméért, a nagy testű bálnafajok nagyjából felét még mindig veszélyeztetettnek tekintik. A bálnavadászat kapcsán rendszeresen fellángolnak a viták, kifejezetten kereskedelmi célú vadászat pedig az évtizedekkel ezelőtti helyzettel összehasonlítva elenyésző mértékű. Ám a különféle mérgező anyagok tengerbe kerülése mellett például a zajszennyezés is sok tengeri élőlényt veszélyeztet, a nagy méretű bálnák pedig aránylag gyakran válnak a hajókkal történő ütközések áldozatává. A hatalmas turistahajók népszerű útvonalainak egy része a Földközi-tengerben van, és becslések szerint az ezen a területen talált élettelen bálnák ötödét hajók gázolták el.

A helyzet pedig még kritikusabb lehet, hiszen emelkedik ennek az utazási formának a népszerűsége, jelenleg is több olyan hatalmas szállodahajó épül, amit mediterrán útvonalakra szánnak. A hatalmas és ehhez képest igencsak gyors hajók különleges kiképzésű orrésze ugyan jó az utasok kényelme szempontjából, ám az állatokat gyakorlatilag letarolja.

Változást az hozhat, hogy a Costa Cruises nevű társaság, ami az egyik legnagyobb szereplő a piacon, négy hajóját felszerelték egy olyan új rendszerrel, ami a megpillantott bálnák helyzetét osztja meg a többi, a rendszerhez csatlakozott hajóval. A Repcet nevű szoftverbe nem csak a bálnák, hanem a hajókról leesett konténerek helyzetét is be lehet rögzíteni, tehát a tenger felszínén levő akadályokkal is kalkulálva lehet módosítani némileg a hajók útvonalát. Ebben az esetben a természet védelmének és a pénzügyi szempontoknak az összehangolása egyszerű volt, hiszen a hajók is károkat szenvedhetnek egy-egy nagyobb sebességű ütközés során. A terv megvalósítását segítő WWF szerint a cél az lenne, hogy minél több legyen a rendszerhez csatlakozó hajó, majd a szoftvert más kedvelt útvonalakon hajózó társaságok is alkalmazzák a jövőben.

[ A BBC nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés