»» ««

Túl sok a turista

Külföld

A Maldív-szigetek cetcápáit és mantáit féltik a búvároktól.

A világ legtöbb részén nagyon örülnének, ha három és félszeresére növekedne a turisták száma, ám a Hanifaru Bay kivétel. A Baa Atollban található lakatlan Hanifaru szigeten levő zárt öböl alig futballpálya nagyságú, ám a májustól novemberig tartó monszunidőszak különleges látványosságai utazók tömegeit vonzzák. Olyan nagy mennyiségben vannak ugyanis jelen a planktonok, hogy a cetcápák és manták százai érkeznek ide táplálkozni. Lenyűgöző és különleges látvány akár 200 keringő mantát látni, akikhez cetcápák csatlakoznak. Tavaly óta a Hanifaru Bay védett övezetnek számít jelentősége miatt. Ám a világban gyorsan híre ment a helynek a National Geographic cikkének és a BBC egy filmjének köszönhetően.

Az egyik helyi illetékes szerint időnként 14 hajót is látnak a szűk helyre bezsúfolódva, és a búvárok és sznorkelezők száma felülmúlja az állatokét. A környezetvédelmi minisztérium előírása szerint maximum öt hajó lehetne egyszerre az öbölben, egy időben összesen 80 búvárral vagy úszóval. Néhány turista megpróbál hozzáérni az élőlényekhez, a szafarihajók tulajdonosai pedig külön felárat kérnek a programért, azt állítva hogy az helyi előírás. A lakatlan szigethez közel eső egyéb szigeteken dolgozók, környezetvédő aktivistákkal karöltve keresték fel a minisztériumot, hogy felajánlják segítségüket a közös menedzselésben. A Baa Atoll közössége szeretné, ha sikerülne betartani az előírásokat. A gazdasági szempontok is fontosak természetesen, a manták állítólag évi 8,1 millió dollárt hoznak, míg a Hanifaru Bay önmagában 500,000 dollárnyi bevetélt hoz. Ám ha a túl sokat zaklatott élőlények elmennek, akkor oda lesz a haszon is, az élővilágban okozott káron túl. A felvetett új szabályozási ötletek például a komoly pénzbüntetések, a külső motorral szerelt hajók kitiltása, a búvárkodás betiltása voltak.

Az illetékes miniszter elismeri, hogy problémáik vannak a védett övezetek és merülőhelyek ellenőrzésével. Az őrök alacsony száma, vagy a nem kellően hatékony szabályok mind nehezítik a helyzetet. Többféle modell is lehetséges a közös ellenőrzésre, de még nem dőlt el, melyiket választja a kormányzat. Néhányak szerint a nem lenne jó, ha cégek vagy szervezetek kapnák a felügyelet jogát, annak meg kellene maradni kormányzati hatáskörben. A Hanifaru Bay lakóinak sorsa ezek után a különböző csoportok közötti megegyezésen múlik.

[ minivannews.com ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Maldív-szigetek-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Bunny 2010 okt 14. 10:10  
Basszus, amikor a busz méretű ceti mögött manták szaltózva vokáloznak, ez igen durva élmény lehet. Meg tudom érteni, hogy mindenki látni akarja ...
 10. Tigger 2010 okt 10. 18:34  
Adást vettem...irány oda!
 9. Garfield33 2010 okt 10. 18:29  
Így van. A szafarinévsorból. Szépen jönnek a szavazatok...
De eztet a GH-ban, ha lehet.
Ha lenne "Válasz a GH-ban" gomb, akkor már ez is odament volna
 8. Tigger 2010 okt 10. 18:27  
Nono, mint tudjuk, Garffal együtt jár a szökőr, bubópestis, földrengés, szifilisz is!
Nem gívándd dörlenddő!
 7. elche 2010 okt 10. 18:23  
Mindig rossz időben vagy rossz helyen. Ha már ennyit költesz utazásra, miért nem mégy akkor, amikor érdemes?:)
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés