»» ««

Raja Ampat a védelem útján

Környezetvédelem

Az indonéz szigetvilág e gyöngyszemén védelmet kapnak a cápák, a teknősök és a ráják.

A Shark Savers és a Misool Eco Resort képviselői jelentették be, hogy a 17,760 négyzetmérföldnyi terület, ami Raja Ampathoz tartozik, mostantól a cápák számára menedékhely lesz. Bupati Drs Marcus Wanma, Raja Ampat régense hozta meg a mérföldkőnek számító döntést, amivel nagy lépést tett a régió a védelem irányába. A Raja Ampat Shark Sanctuary területén minden cápa, manta, dugong és teknős védelmet élvez majd a jövőben. Tilos lesz a robbanószeres halászat, és az akváriumi halak kereskedelmi célú kifogása. Indonézián belül is egyedülálló területnek számít majd ebből a szempontból Raja Ampat.

A Shark Sanctuary megalapítása egyértelmű összefüggésben van a Shark Savers kampányával, a nemzetközi környezetvédelmi szervezet ugyanis több ezer külföldi búvár, nonprofit szervezet, turisztikai- és búvárcég támogatását szerezte meg. Michael Skoletsky elmondása szerint a búvárok ismerik meg az óceánok világát testközelből leginkább, és ezért belőlük lesznek egyre nagyobb számban környezetvédők. Pont általuk, az ökoturizmus révén lehet tenni az élővilág értékes fajainak kiirtása ellen. A védelem még több vendéget hozhat Raja Ampatnak, akik nagyra értékelik a látványos élővilágot. Az új szabályok kialakításakor figyelembe vették a korábban alapított kisebb természetvédelmi területek, mint a Misool Marine Conservation Area működésének eddigi tapasztalatait. A folyamatos járőrözés révén vissza lehetett szorítani a cápák halászatát, aminek köszönhetően érezhetően nőtt a ragadozók száma. A Shark Sanctuary is csak akkor töltheti be szerepét, ha minden szervezet összefog az érintett helyi közösségekkel, a kormányzattal és a turizmusban dolgozókkal.

Egy felmérés szerint Raja Ampat büszkélkedhet a világon a legnagyobb biodiverzitással, 1397 megfigyelt hal- és 600 korallfajjal. Ám a környezetkárosító túlhalászás, aminek sok manta vagy cápa esett áldozatul, ugyanúgy jellemző volt a régióban. Évente több tíz millió cápát fognak ki, jelentős részüket a barbár uszonyozás kedvéért, azaz az állatoknak csak az uszonyát vágják le és adják el, a többi részt visszadobják a tengerbe. Hosszú távon ez a gyakorlat biztosan nem fenntartható, és ennek jelei máris érezhetőek.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés