»» ««

Cápatámadások Sharmban

Vörös-tenger

Három egymást követő támadás után lezárták a partokat, kifogtak két cápát, de december 5-én újból halálos támadásról adtak hírt.

A három egymástól független baleset során Sharm El Sheikh közelében sebesített meg valószínűleg ugyanaz a cápa sznorkelezőket. Egy férfi és két nő (mind a hárman oroszok) sebesült meg Naama Baynél 24 óra leforgása alatt. Az egyik áldozat állapota nagyon súlyos, kritikus, őt Kairóban ápolják. Az idegenforgalmi minisztérium ezek után függesztett fel minden vízi sportot (a merüléseket is) a város közelében 2010. december 2-ig, és lezárták a strandokat.

Az illetékesek szerint egy felnőtt óceáni fehérúszójú (oceanic whitetip) cápa volt a felelős a támadásokért. A nemzeti park szakemberei be akarják fogni az állatot, hogy a Szuezi-öböl egy távol eső részén újból szabadon engedjék, a nyaralóhelyektől messze. Szeretnék kideríteni, mi áll a szokatlan viselkedés hátterében, mert megeshet, hogy illegális halászat vagy cápaetetés is közrejátszott. Mivel minden évben több millió turista érkezik a Vörös-tengerhez, az ő biztonságuk érdekében minden érintettnek együtt kell dolgozni annak érdekében, hogy a hasonló eseteket megelőzzék. Az első lépés természetesen a mostani támadások okainak feltárása.

A Shark File összesítése szerint nem túl gyakori eset, hogy óceáni fehérúszójú cápa támadjon emberre, eddig összesen kilenc ilyen esetet jegyeztek fel.

Egy nappal később két cápát fogtak ki, az egyik óceáni fehérfoltú, míg a másik makócápa volt. Az azonosítás képek alapján nem igazán volt lehetséges, ezért az állatok gyomrának tartalmát vizsgálják. A CDWS hírlevelében szólt arról, nem világos, a korábbi "élve befogni majd szabadon engedni" terv miért változott meg. Mindenesetre december 3-án búvárok merültek több helyen Sharm közelében, és az ő jelentéseik után december 4-től újból engedélyezik a vízi sportokat, megnyitják a strandokat.

December 5-én ismét tragikus hír érkezett Sharmból, ezúttal egy 70 éves sznorkelező német nőt támadott meg egy cápa. Az áldozat életét vesztette. A HEPCA már korábban felhívta a figyelmet, hogy a két kifogott cápából az egyik más fajhoz tartozott, a másik pedig a képek alapján másik példánynak tűnt, mint amelyik felelős lehetett a támadásokért. Nagyon úgy fest, hogy valóban szabadon van még az emberekre támadó cápa, de hogy mit tesznek a helyi illetékesek, mi nem tudhatjuk. Bár sokan felhívják rá a figyelmet, hogy nem szabad a cápákból bűnbakot csinálni, az általános hisztéria ismeretében bármi előfordulhat. A partokat egyelőre értelemszerűen ismét lezárták a turisták elől. December 7-től bizonyos korlátozásokkal (csak a megadott helyeken, legalább 50 merülés tapasztalattal) engedélyezik újból a készülékes merülést, de a sznorizás, oktatás, intrózás továbbra is tilos marad, ugyanezek a szabályok maradnak érvényben 8-án is.

A HEPCA oldaláról letölthető egy összefoglaló, amiben szó esik az óceáni fehérfoltú (Carcharhinus longimanus) cápák viselkedéséről, a búvárok számára javasolt viselkedésről, illetve a mostani esetekről. Az Egyiptomba hívott elismert kutatók közben próbálnak a helyi hatóságok segítségére lenni, az első nyilatkozatok szerint ők úgy vélik, nem egy cápa támadott. Az okokat még keresik, de szóba került a szokatlanul magas vízhőfok, a túlhalászás miatt lecsökkent élelemforrás, illetve a cápaetetés. Sznorkelezni, oktatni, intrózni továbbra sem lehet Sharm El Sheikh környékén.

[ CDWS, HEPCA ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 86. elche 2010 dec 15. 10:58  
Vajon előtte mennyit fogtak ki, ami nem támadott meg senkit?
 85. Garfield33 2010 dec 15. 10:55  
És megnézték, hogy görbe-e az orra és körül van-e metélve, bizonyítandó a MOSZAD-os feltételezést?
 84. Luciferin 2010 dec 15. 10:48  
http://www.fn.hu/kulfold/20101215/elfogtak_gyilkos_capat/
 83. Bunny 2010 dec 14. 21:27  
Elég durva, főként ha tényleg cápatámadásból és nem máshonnan szerezte amit "poénosítani" akart.
 82. áááááávadász 2010 dec 14. 21:14  
egy témába rágó, ízé vágó post
A további 81 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés