»» ««

Nagy ország, nagy felfedezések

Egyéb

Egyre több roncs kerül elő a kínai régészek szisztematikus munkájának köszönhetően.

Az ország egyik hivatalos szerve arról számolt be, hogy harminc roncsra bukkantak az ország partvonala mentén. A régészeti lelőhelyeket a 908-as nevet kapott projekt keretein belül találták meg. A felfedezésekről egy előadáson számoltak be a közelmúltban.

A 2004 és 2009 között zajló kutatás 676,000 négyzetkilométernyi területre terjedt ki az ország területéhez tartozó tengerszakaszon. A tengeri Selyemúton kerámiákkal és bronztárgyakkal megrakott kereskedőhajók serege szelte a habokat, és sok került belőlük a tenger mélyére, tehát van még felfedeznivaló akár Kínában, akár a szomszédos országokban, például Vietnamban. A tengeri Selyemút gyökerei a keleti Han-dinasztia koráig (i.sz.25-220) vezethetők vissza, fénykorában itt folyt a kereskedés a Kína déli tartományai közé tartozó Fujian (Fucsien) illetve Guangdong térségéből indulva, India és a Vörös-tenger érintésével egészen a Földközi-tengerig. Az egyik roncsnál a legkorábbi időkből származó, több ezernyi leletre bukkantak.

Ám az értékek egyre több fosztogatót is vonzanak, több halász illegálisan merül le a kincsekért. A rendőrség tehát akcióba lépett, és 2006-ban például 45 csempészési ügy felgöngyölítése során 7144, a víz alól származó tárgyat szereztek vissza. A kutatók szerint nagyon sok lelőhelyet már jóval korábban kifosztanak, mielőtt fel lehetne tárni, tehát az ország következő öt éves tervében ennek a területnek is figyelmet kell szentelni. Jelenleg ugyanis nincs olyan törvény, ami kifejezetten a víz alatti kulturális örökség védelméről szólna, és a képzett víz alatti régészek száma is csak 100 körül van a hatalmas országban.

[ peopledaily.com.cn ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 28. hopposztkopp 2010 dec 22. 08:44  
Ez a száz búvárrégész. (mert nálunk évente születik ennyi). Nos néhány ül az irodában, néhány nem is látott búvármaszkot sem, néhány a Góbi sivatagban kutakodik, néhány Amerikában nyaral, néhány nálunk árul a józsin...

A scubapro ruhám már 1995-ben kínai gyártmány volt, azóta csak a minősége változott.
 27. Káplán 2010 dec 21. 23:56  
Igaz, ami nem kinai, az hamisitvány :)
 26. jokerke86 2010 dec 21. 23:53  
Ugyis sajat maguknak gyartanak le a felszerelest, uh nem lenne epp akkora a profit, mint amekkora itt. Az Europaban arult markas cuccok nem hiszem, hogy itt keszulnenek. De semmikepp nem lenne rossz bolt azoknak akik a buvaroknak gyartanak v szolgaltatnak.
 25. Káplán 2010 dec 21. 23:49  
Hogy örülnének a felszerelésgyártók és a búvároktatók :) A verebeket is igy irtották  Kinában.
 24. jokerke86 2010 dec 21. 23:46  
Csak minden szazadik embert vegyenek be a projektbe Kinaban. Maris lesz 13 millio keresobuvarod, nem tul higtech, de mindent meg fog kapni es szinte mindent el is lopnak majd a leletekbol :D
A további 23 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés