»» ««

Indul a bálnavadászati szezon

Környezetvédelem

Rosszul végződött a tavalyi év vége a vadászok számára Japánban és a tengeren is.

From Flickr by Shayan (USA)A Sea Shepherd bejelentette, hogy 2010 utolsó napján megtalálták a japán bálnavadász-flottát, és most minden erejüket bevetik, hogy akadályozzák a vadászatot. A szervezet azért tartja nagy jelentőségűnek a korai észlelést, mert ez az első olyan kampány, amikor azelőtt rábukkantak a japánokra, mielőtt egyetlen bálnát is megöltek volna. A flotta eleve késve indult útnak, és nem lehet tudni, mennyire lesznek harcias hangulatban, mert tavaly elég viharos összecsapások voltak a környezetvédők és a vadászok közt.

Az igazi presztízsveszteséget viszont a bálnavadászok odahaza, Japánban szenvedték el. Ez a Greenpeace nevéhez fűződik, akiknek két japán aktivistáját bíróság elé állították bálnahús ellopása miatt. Az egész eljárás furcsa volt, hiszen az aktivisták pont azt akarták bizonyítani, hogy a "tudományos céllal" kilőtt bálnák húsa illegális utakon kerül a piacra. A hivatalos japán szerv minden vádat visszautasított, ám azóta kiderült, hogy az aktivistáknak volt igaza, és több embert megvesztegettek a halászati ügynökség dolgozói közül. Az ügynökség szóvivője nyilvánosan kért bocsánatot és megígérte, többé ilyen nem fordul elő. Az ilyesmire nagyon érzékeny Japánban viszont az efféle esetek nagyban rombolják egy-egy szerv hitelességét, így aztán igyekeznek minél kevesebbet beszélni az esetről. A két Greenpeace-aktivista, akit Tokyo Two néven emleget a nemzetközi sajtó, nagy győzelemként beszél a beismerésről, ami őket igazolja, és úgy vélik, fel fogják őket menteni a további eljárás során.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Káplán 2011 jan 10. 17:43  
Érdekes fejezet nyilik, ha a japánok és SS bevetik egymás ellen ezt az eszközt.
 6. bm777 2011 jan 05. 22:56  
Az Izlandit tudtam,a Norvégot nem mondjuk ugye eu-n kívül ugyebár...hát érdekes dolgok ezek...az tuti.
 5. elche 2011 jan 04. 22:32  
A helyzet elég speciális. A japánok ugyanis mindig próbálnak valamiféle jogalapot keresni (ez most a "tudományos célú vadászat"), valószínűleg abban az országban egyszerűen nem tehetik meg, hogy nyíltan megszegjenek egy nemzetközi megállapodást. Mert mondjuk Izlandon vagy Norvégiában nem vacakoltak tudományos álcával, egyszerűen vadásszák a bálnákat kereskedelmi célból, ami pedig szigorúan tilos. Izland most összességében elég problémás helyzetben van, nem biztos, hogy megéri nekik rombolni az imázsukat az ilyen akciókkal, pláne amikor az EU-ba törekednek. Norvégiában viszont nem különösebben izgulnak az EU miatt, vadásznak és kész. A nemzetközi közvélemény viszont elsősorban a Japánokkal van elfoglalva, akik közben diplomáciai kavarásokkal erősítik a pozícióikat a bálnavadászati tanácsban, meg hangoztatják a tudományosságot. Persze ez nyilván csak álca, de az tény, hogy egyelőre nem sok mindent tesznek nemzetközi szinten ellene, ki tudja miért. A Wikileaks új iratai szerint Ausztrália tavaly egyezkedni próbált egy korlátozott kereskedelmi vadászatról, az USA pedig partner lett volna a Sea Shepherd nehezebb helyzetbe hozásában, de nyilván ezeknek az információknak a hitelességét mindenki tagadja.

 4. bm777 2011 jan 04. 22:18  
Akkor sorry rosszul tudtam...sokat kell még tanulnom:)
 3. Bunny 2011 jan 04. 14:44  
Nem szegnek meg, mert olyan törvényeket hozattak, hogy beleférjen.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés