»» ««

Elhunyt a Mélység rendezője

Egyéb

Peter Yates nevéhez fűződött az egyik legismertebb búváros kalandfilm.

A 81 esztendősen elhunyt brit Peter Yates számos filmben dolgozott rendezőként, és rutinos direktornak számított, amikor 1976-ban rábízták a Mélység (The Deep) című film elkészítését. A sztori írója Peter Benchley volt, akinek korábbi művéből készült a hatalmas közönségsikert arató, de egyben hisztériát is kiváltó Jaws, azaz Cápa című film is. A Mélység megfilmesítési jogait még a könyv megjelenése előtt megvásárolták, és a producereknek nem is kellett csalódni, a film nagy siker lett.

Ám a bemutatóig még bőven várt kihívás a készítőkre. A Karib-tengeren játszódó történetben kincsek, kábítószer és bűnözők felbukkanása befolyásolja a főszereplők életét. A víz alatti jelenetek jelentős részét forgatták az eredeti helyszínen, Bermudán, de természetesen stúdióban is sokat dolgoztak. Remek szereplőgárdát sikerült összeválogatni, Robert Shaw, Nick Nolte és Louis Gossett Jr. mellett Jacqueline Bisset domborít a filmben. Mint Yates később elmondta, eleinte úgy gondolta, majd ücsörög a hajó fedélzetén, és a képernyőkön keresztül követi a víz alatti forgatást, de aztán neki magának is le kellett merülnie, noha saját bevallása szerint is inkább csak gyenge úszó volt. A színészek többségének ugyanúgy nem volt búvárképzettsége, és az eredeti terv szerint jórészt kaszkadőrök helyettesítették volna őket. Ám a rendezőhöz hasonlóan ők is kedvet kaptak a merüléshez, először Robert Shaw döntött úgy, hogy maga szerepel a víz alatti felvételeken, majd Nick Nolte és Jacqueline Bisset is csatlakozott hozzá. Ennek köszönhetően búvárkodás közben is remek közeli felvételeket lehetett róluk készíteni, a nézők pedig értékelték ahogy a sztárok az akciódús jelenetekben dolgoznak. A hosszúra nyúló, 10 hetes munka viszont azt hozta magával, hogy az utolsó felvételek idején már igencsak hűvössé vált a víz. Mindez azért volt kellemetlen, mert néha napi 3-4 merülést kellett végrehajtani a stábnak, nyílt vízben, nagy mélységben. Természetesen pár különleges szituációt inkább stúdiókörülmények között vettek fel, mint ahogy az szokásos a hasonló filmekben, de összességében érződik a filmen, hogy nagyon sok jelenet valóban a tengerben játszódik.

Végül 1977-ben került a mozikba a Mélység, talán a producereket is meglepő sikert aratva: az év második legnézettebb filmje lett, csak a Star Wars-saga első epizódját nézték meg többen. Ma is a műfaj egyik legjobb filmjének számít a Mélység, a remek sztorinak, a jó színészeknek, a főszereplő hölgy vonzerejének és a látványos megvalósításnak köszönhetően.

[ bernews.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. rolanddiver 2011 jan 14. 16:25  
Nekem megvan ez a film eredeti DVD-n. Potom 7 dollar volt az Amazonon.Sokak bánatára azonban nem találtam meg magyarul ill magyar feliratot sem. Játszották ezt valaha Magyar honban? Ha nem szivesen leforditom az angol feliratot (már leszedtem az angolt a DVD-ről PDF-ben) csak kellene valaki Sony DVD architect zseni aki hozzá tudná applikálni a magyar feliratot is. Egyébként tényleg nagyon jó film. A hasonló történetü Tenger vadjai meg sem közeliti.

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés