»» ««

Lezárások Thaiföldön

Környezetvédelem

Újabb ázsiai országról olvashattunk, ahol merülőhelyek lezárásával akarnak segíteni a tenger élővilágán.

From Flickr by Ilse Reijs and Jan-Noud HuttenThaiföld illetékes hatósága, tengeri és partmenti erőforrásokért felelős hivatal azt javasolja, hogy tíz, nemzeti parkokon belül levő merülőhelyet zárjanak el a búvárok elől, is így lehetőséget kapnak a korallzátonyok a regenerálódásra. A végleges döntést viszont majd a nemzeti parkokat felügyelő szerv hozza meg.

Az érintett helyek az alábbiak: Hin Klang Phi Phi-nél, a Mae Yai Tai-félsziget és Chong Khad Bay North Surin szigetnél, a South Surin szigettől keletre eső terület, Kangkao és Pai szigetek Chon Buriban, Yak-sziget Tratban, Chaloke Ban Kao Bay, Tanod Bay és a Nuansai Beach.

Kasemsan Jinnawaso, a javaslatot jegyző szervezet vezetője szerint ezeken a területeken nagyon súlyos károkat szenvedtek el a korallzátonyok. Úgy véli, mind a 26 tengeri nemzeti parkban szükség lenne jobban odafigyelni rá, mit okoz a turizmus, ami időnként komoly behatással van az élővilágra. A végső döntés során viszont biztosan mérlegelni fogják, hogy az andamán-tengeri merülőhelyek lezárása mit okozhat a turizmusban.

Nipon Pongsuwan kutató szerint az ország koralljainak 90 százalékát káros behatások érték, és a helyzet sokkal súlyosabb, mint 1991-ben vagy 1995-ben volt. Véleménye szerint a legnagyobb gondok Khai Nok-sziget, Miang-sziget és a Similan-szigetek térségében vannak. Akár egy tíz éves lezárásra is szükség lenne, ha a korallzátonyok teljes, természetes regenerálódása a cél. A nemzeti parkokat felügyelő szerv emberei először még maguk is megvizsgálják az érintett merülőhelyeket, mielőtt a turistáktól való elzárásról döntenének, döntésüket pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Egy nappal hírünk megjelenése után a Bangkok Charlie blog már eldöntött tényként írt a lezárásról, és belinkelte a részletes térképet is az érintett helyekről. A gyakorlatban egyes helyekről és nem nagy területek lezárásáról van szó a beszámolók szerint, tehát bőven marad még merülhető pont.

[ http://www.relax.com.sg ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Thaiföld-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. nashuadive 2011 jan 23. 12:09  
Helyszínről jelentem, nincs lezárás!!!!! Csak pár merülőhelyre vonatkozik a dolog, ahová úgysem megyünk, mert kihalt teljesen... Inkább a halászatot kéne korlátozni, mert hiába nemzeti park, ha a halászok megfizetik a baksist, akkor bizony beengedik őket...
 5. hopposztkopp 2011 jan 23. 08:44  
Érdekes.
Szóval a vizet nem tudják visszahűteni, a kifehéredés okát sem ismerik. Megoldás: ha nincs búvár akkor a világ sem tudja meg, hogy ide aztán ezért.... Különben is aki volt már néhányszor legyen neki elég, aki meg eddig nem jött, ezután már meg minek. Egyetlen nagyobbacska vihar az egész tengert "kipucolhatja" annyira, hogy nyoma sem marad egyetlen korallnak sem. Egyébként.


 4. Bunny 2011 jan 22. 21:20  
Egyébként úgy látszik döntöttek a srácok.
 3. hopposztkopp 2011 jan 22. 20:55  
Hivatal , hatóság, ajaj..
Grafit és gyémánt. Mert u.annyi van mindkettőből e földön u.az az értéke is. Merthogy a szebben csillogó néhány család kezében csupán, hát az ára már ostoba módon mégsem u.az.

Mikor az emberek ezer más oknál fogva nem csak látni akarnak, hanem v.mit megismerni, akkor ezek a helyek csupán már a mult emlékei lesznek. Ki tudná megmondani mi lesz tíz év múlva egy kisiskolás álma, vágya. Nem lesz-e egy darabka másik kicsiny világ amit jobban szeretne, mint ezeket a helyeket látni. Persze szép meg minden más, de ami az egyiknek élmény a másiknak csupán a nyomor, a macera az elveszett idő.

A búvár olyan mint egy UFÓ. Viselkedjen is úgy. Persze ehhez még le kell vetkőznünk a ránk ragadt izgága, öntelt, harsány és részeg majompofát. Vendégek vagyunk a vízben és nem bulizni hívnak. Mert nem hívnak.
 2. sealoo 2011 jan 22. 11:25  
Egyetértek Bunny. Nem biztos, h a merülések betiltása lenne a legjobb megoldás a problémára. Egy ilyen országban, ahol a búvárturizmus ennyire jelentős, ez kész (gazdasági) öngyilkosság lenne a szektorból élőkre. Az általad is említett megoldások sztem is alap. Ezen túl pedig - véleményem szerint - a túlhalászás az, ami igazán komoly veszélyt jelent. És a korallok is sokkal érzékenyebbek néhány fokos (víz) felmelegedésre, mint  a búvárok kontrollálatlan uszonymozdulatára. Lehet, h inkább ezekre próbálnék fenntartható megoldásokat keresni a thai illetékesek helyében.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés