»» ««

A mélység mindent eltakar

Környezetvédelem

Egy búvár lefilmezte, mit visz magával az esővíz Puget Sound környékén a tengerbe.

Januárban Seattle városában nagy esőzések voltak, és ilyenkor a Puget Sound mélyén szinte folyóként hömpölyög a felszínről jövő áradat- ám ebben nem csak víz van. Egy helyi búvár, Laura James magával vitte kameráját, hogy lefilmezze a tengerbe ömlő üledékkel teli vizet. A látvány olyan, mintha sűrű sárfolyam tenné zavarossá a vizet, és azoknak, akik nem búvárkodnak, erről fogalmuk sincs.



A búvár éppen ezért szeretné mindenki figyelmét felhívni arra, hogy ami szemétként belekerül ebbe a sárfolyamba, az végül a tengerben köt ki, és így cigarettacsikkek, rágógumik, cukorkás papírok szennyezik a szép Puget Soundot. Laura James szerette volna, ha látják a nézők, ezek a dolgok nem egyszerűen csak "eltűnnek", hanem bizony nagyon is nyomon lehet követni az útjukat a tengerig. Természetesen a vízbe keveredett tisztítószerek, vegyi anyagok, olaj is szennyezi a tenger. Akár még az autók abroncsairól lekopott gumit is belemossa egy-egy heves esőzés az aszfaltról a szennyvízbe, a csatornarendszeren keresztül. Hiába van a városnak olyan ülepítője, ahol a nagyobb szemeteket meg lehet állítani, még mindig rengeteg dolog kerül a tengerbe.

Egy szakember, Andrew Lee szerint a viharok után a tengerbe vezetett víz az egyik jelentős szennyező a város előtti tengerrészen. Már 2009-ben készült egy erre vonatkozó tanulmány, és a mostani heves viharok csak rontottak a helyzeten. Az utak karbantartásáért felelős vállalat által kiszórt só és homok, keveredve az olajszennyezésekkel, gusztustalan fekete áradatként ömlik a tengerbe. Laura James szerint már akár annak is van jelentősége, hogy ne otthon mossák autóikat a tulajdonosok, hiszen ezzel a vegyi anyagok közvetlenül a csatornába kerülnek, míg az autómosókban gyűjtik és megfelelően kezelik a szennyezett vizet. Noha az ehhez hasonló dolgok csak apróságnak tűnik, egy ekkora város léptékében már nagy eredményeket lehet elérni kis odafigyeléssel is. Ezzel pedig a Puget Sound megóvásához lehet hozzájárulni.

[ komonews.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés