»» ««

Költözés a víz alá

Egyéb

Egy amerikai házaspár a tenger mélyén kívánja leélni hátralevő életét.

Ma még napfényes floridai házukban élnek Chamberlandék, de terveik szerint hamarosan az Atlanti-óceán mélyén felépített új lakhelyükbe költöznek, ami a világ első, folyamatos lenn tartózkodásra tervezett építménye lesz. Persze ez még a jövő zenéje, 2015-re valósulhat meg a nagy álom Florida partjainak közelében. Már 13 másik jelentkező is van, akikkel együtt beköltöznének a henger alakú acélmodulokból álló településre, nagyjából 60 méter mélyen. Energiát és oxigén a Golf-áramlatból nyernének. A Chamberland-házaspár szerint ez a víz alatti város biztonságos lenne gyerekek számára is, sőt, ők még a cicájukat is magukkal szeretnék vinni.

A terv megálmodója, Dennis Chamberland nem tapasztalatlan az ilyen jellegű kihívások leküzdésében, hiszen az 59 esztendős mérnök a NASA közelékén belül a Holdra és a Marsa tervezett létfenntartó egységek fejlesztésében vett részt. Ehhez a mostani projekthez, ami az Atlantica Expeditions nevet kapta, a NASA-nak nincs köze. Ezt Chamberland személyes küldetéseként akarja megvalósítani, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát.

Természetesen lépésenként kell haladni, ezért először 2012-ben szeretnének 90 napot át folyamatosan egy víz alatti építményben tölteni, amivel új világrekordot állítanának fel. A Chamberland-házaspár már csúcstartó, hiszen 31 lenn töltött napjuknál többet egy házaspár sem dolgozott közösen a tenger mélyén. Dennis és felesége, Claudia egyébként már két évtizede rendszeresen merül együtt, tulajdonképpen ez hozta őket össze. A hölgy 20 éve a feje a League of the New Worlds nevű nonprofit szervezetnek, ami az új területek (óceánok és bolygók) benépesítését szeretné népszerűsíteni.

Dennis Chamberland úgy vált a víz alatti világ szerelmesévé gyerekkorában, hogy Oklahoma állambeli otthonuk a lehető legtávolabb volt a tengerpartoktól. Könyvekből, filmekből próbált minél többet megtudni, aztán egyetemistaként volt lehetősége belevágni a búvárkodásba- miután megtanult úszni. A Navy után kezdett el dolgozni a NASA kötelékében, többek között víz alatti missziókban vett részt Key Largónál, ahol tenger mélyi ültetvényekkel kísérleteztek. ő tervezte a NASA Scott Carpenter Space Analog Station nevű víz alatti laboratóriumot is, amit többek között a híres rendező, James Cameron is felkeresett- ő egyébként szeretne ellátogatni majd az Atlantica Expeditions víz alatti városába is. Természetesen nem ő az első, aki hosszú távú víz alatti tartózkodással kísérletezik, Cousteau próbálkozásait például mindenki ismeri. (Emellett mi büszkeséggel emlékezhetünk meg a hazai hosszú távú merülési kísérletekről, mint az NSM I-II-III., 1969-71-ben.).

Dennis Chamberland szerint azért voltak kudarcra ítélve a korábbi próbálkozások, mert az emberi szervezet nem tud hosszú távon alkalmazkodni a nagyobb nyomáshoz. Az Atlantica viszont a felszínihez hasonló nyomást biztosít a lakói számára, tehát inkább a tengeralattjárókéhoz hasonlít a környezet. Egy szakértő, Chris Combs, aki a hetvenes években maga is élt pár napot a víz alatt, mégis kétkedő. Alapvetően a "folyamatos" kifejezés ütötte meg a fülét, ami a legnagyobb kihívást jelentheti, hiszen aki ezt az életet választja, teljesen elszigeteli magát a világ többi részétől. Chamberlandék viszont önként vállalnák ezt fel, és a várost a tudományos kutatás szolgálatába állítanák, hogy a rendszeresen egymást váltó kutatók mind többet tudhassanak meg a tengerek még oly sok titkot rejtő világáról.

A házaspár mindenesetre már arra készül, hogy eladja floridai házát. Claudia lelkes társa mindenben férjének, és ugyanúgy elkötelezett a víz alatti világ felfedezése iránt: ő légzőkészüléket is tervező édesapjával közösen kezdett el merülni, később többek között bahamai és floridai barlangokban is búvárkodtak együtt. Az asszony 1990-ben találkozott Dennis Chamberlanddal, és a tenger szeretetét mind a hat gyermekükbe átplántálták. Persze a víz alatti élet nem csak elhatározás kérdése, és a tervező elmondása szerint egyelőre csak a 2012-es rekordkísérlet finanszírozását sikerült megoldani. A folyamatos lenn tartózkodásra épülő város több tíz millió dollára rúgó költségeinek előteremtése más kérdés, de a lépés is óriási, hiszen nem csak egy víz alatti kutatóállomást, hanem egy valódi élőhelyet, közösséget teremtenének általa.

[ wstp.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Mirci 2011 jan 26. 17:19  
Túlzásokba esel... egy átlag amerikainak 1-2 hét szabadsága van egy évben. A többi igaz. Dolgoznak meg isznak.
(Nem véletlen, hogy a világban nem találkozol amerikai turistával, legfeljebb a karibi térségben, ahova le lehet ugrani egy hétre.)
 2. hopposztkopp 2011 jan 24. 20:35  
Ismered az amikat? Egy tipikus példa: dolgozik napi húsz órát, mert otthon van mindene (garázs, konditerem, szauna, dzsakuzzi, billiárd vagy dobszoba, az öbölben egy ladik vagy nagyobb - amit akarsz), de semmit sem használ, mert hazaér két sör mellette és a tv előtt elalszik. Mikor szabadságot vesz ki elutazik egy hónapra és... Tehát azzal, hogy lemegy hatvanra nem változik semmi. Mert bár még csak harminc meg egy kicsi, máris eltemette magát.
Nézz körül itt mennyivel több "életrevalót " találsz. A világot becsavarogják, hippitanyákon tengődnek, vadidegeneket  barátomnak neveznek, gátlástalan inkorrekt emberek szédítik egymást, bár apátlan, anyátlan, hazátlan árvák - élnek. Jól. Meg is érdemlik. Mert legalább csinálnak v.mit.
 1. jokerke86 2011 jan 23. 23:59  
Es akkor feljarnak dolgozni, sorozni, kirandulni, vagy a konzervben fognak maradni az elkovetkezo 50 evben (vagy amig ki nem nyirjak egymast ott lent) ?

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés