»» ««

Szabálysértő korallmentők

Környezetvédelem

Ausztráliában a búvárok a tiltás ellenére is igyekeznek tenni a megrongált korallokért.

Gyakorlatilag titkosnak mondható az a gyakorlat, amit a Nagy korallzátonyon folytatnak néhányan a Yasi ciklon rombolása után. Néhány vállalkozás alkalmazottai ugyanis ha letört és lefelé fordult korallt látnak, akkor azt megfogják, visszafordítják és igyekeznek így egy stabil helyre tenni. Ahhoz hasonlít az eljárás, mint amikor a kertészek újratelepítenek fákat. A korallok túlélése ugyanis a velük szimbiózisban élő algák fotoszintézisétől függ, és ha a korall lefordul, nem juthatnak az éltető napfényhez.

A Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA) a maga részéről úgy áll a kérdéshez, hogy a korallok érintésének teljes tilalma ellenére csak akkor lép közbe, ha korallok eltávolításáról vagy elviteléről szerez tudomást. A helyben dolgozó túraszervezők illetékese szerint a visszaforgatás gyakorlatát szinte mindenki alkalmazza évek óta, titokban. Feltűnés nélkül dolgoznak. Ha egy búvároktató meglát egy letört korallt, ami egy nappal korábban még a helyén volt, visszateszi a korábbi helyére, és nem hagyja elpusztulni. Ahhoz hasonlította, mint ha egy út mellett szenvedő állatról nem venne tudomás valaki.

Időnként van is miért aggódnia a búvároknak. A Yasi ciklon komoly károkat okozott a zátonyokon, és elég sok búvár vett részt a visszafordításban- még olyanra is volt példa, hogy 5-6 méter átmérőjű asztalkorallokat forgattak át közösen. A GBRMPA észleli ugyan a jelenséget, de elfogadja, hogy visszaforgatás nélkül elpusztulnának a korallok, tehát az ilyen minimális beavatkozás felett szemet huny.

[ cairns.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés