»» ««

Nagyobb védelem Cocosnak

Környezetvédelem

Costa Rica világhírű szigete körül tovább növelték a védelem alatt álló terület méretét.

A Conservation International közleményben üdvözölte Costa Rica kormányzatának döntését, amivel lépéseket tesz a veszélyeztetett fajok és a kulcsfontosságú halállomány megvédéséért. Az Area Marina de Manejo Montes Submarinos nevű védett övezet kiterjedése több, mint egy millió hektár, azaz ötször akkora, mint a Cocos sziget körül elterülő nemzeti park. A 200,000 hektáros, UNESCO világörökségi helyként számon tartott területen már eddig is tiltották a halászatot, az új, nagyobb kiterjedésű terület viszont már akkora, hogy a Csendes-óceán keleti részén csak a Galapagos nemzeti park fed le nagyobb területet.

A Costa Rica partjaitól 550 kilométerre fekvő Cocos sziget alig 20 kilométer átmérőjű, és néha a "cápaszigetként" emlegetik, mert olyan sok él itt ezekből a ragadozókból, többek között szirti-, érdes- és pörölycápák otthona a Csendes-óceánnak ez a kis szeglete. A sziget vizeiben több mint 30 csak itt ismert, endemikus faj egyedei élnek. Laura Chinchilla, az ország elnöke március 3-án írta alá az előterjesztést, amivel kiterjesztik a védelmet az eddig nemzeti parki területeken túlra, és a Cocostól délnyugatra eső víz alatti hegyek körüli élővilág számára is védelmet jelent. Ezeken a helyeken ugyanúgy élnek endemikus fajok, és a víz alatti hegyek körül jutnak el a felszín közelébe a tápanyagban gazdag vizek a mélyből, így ezeknek a pontoknak a jelentősége a vándorló élőlények számára is nagy. Az új zónán belül lesznek részek, ahol teljesen tilos lesz a halászat, máshol pedig csak korlátozottan lehet majd halászni. Nagyon szeretnék megvédeni a veszélyeztett fajok közé sorolt teknősöket és pörölycápákat. Előbbiek állománya 20 év alatt 90 százalékkal csökkent, többek között a tojásrakó helyek illegális kifosztása miatt. A pörölycápák pedig az uszonyozás barbár gyakorlata miatt vannak veszélyben.

A Conservation International az utóbbi hat évben folyamatosan együttműködik a helyiekkel azért, hogy megvédjék a Cocos körüli vizek élővilágát. Segítettek a kormányzatnak a menedzsment módszereinek kidolgozásában és felkeresték a helyi közösségeket is. A széles körű összefogás részeként egyetemek, kutatóközpontok is részt vállaltak a feladatokban, és mindenki abban bízik, hogy a jövő igazolja a nagyobb védelem helyességét- ami jó az élővilágnak, az jó az embereknek is.


[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. papuaparadise 2011 már 09. 07:11  
Costa Rica szarazfoldi teruleteinek tobb, mint egyharmada vedett! Ebben a tekintetben is paratlan ez az orszag.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés