»» ««

Roncs a toplistán

Egyéb

A tavalyi év legjelentősebb régészeti felfedezései közé sorolták a HMS Investigator megtalálását.

A rangsorállítás újabb különös példája az, hogy a Bostonban kiadott Archeology magazin már a régészeti felfedezéseket is értékeli jelentőségük szerint. A 2010-es év top 10-es listája a mi számunkra azért érdekes, mert a kanadai szakemberek által megtalált HMS Investigator nevű hajó is bekerült a legizgalmasabb leletek közé. Pedig erős volt a "konkurencia", hiszen ősi ázsiai és közép-amerikai sírok, vagy a neandervölgyi ember genomjának meghatározása is ott volt a legfontosabb felfedezések között.

A HMS Investigatort, a 36 méter hosszú vitorlást a Parks Canada expedíciója fedezte fel kis mélységben a Mercy-öbölben. A hajó kulcsszerepet játszott az északnyugati átjáró megtalálásában. Ez az első olyan, kanadai kötődésű régészeti felfedezés, ami az amerikai szaklap toplistájára felkerült annak életre hívása, 2006 óta. A magazinban arról írtak, hogy az elmúlt olyan események határozták meg, mint például a Mexikói-öböl olajkatasztrófája, de azért bőven akadnak olyanok is, akiket a régészet hoz lázba.

A HMS Investigatort megtaláló csapat vezetője, Ryan Harris nagyon büszke volt az elismerésre, amit épp a Parks Canada megalapításának századik évfordulóján kaptak. A sarkköri kutatás pedig folytatódik, az eredetileg kitűzött cél, a Terror és Erebus roncsainak megtalálása érdekében. Ezen hajók nyomában indult útnak az Investigator is, egészen addig, amíg a jég fogságában nem rekedt, és a legénység Robert McClure kapitány vezetésével gyalog kellett befejeznie az északnyugati átjárót teljes hosszában feltáró utat. Ez és a korábbi expedíciók alapozták meg a britek követelését a sarkköri területekre, amelyeket később jogutódként Kanada érvényesített. Mindezek fényében nem meglepő, miért tulajdonítanak ekkora jelentőséget ennek a roncsnak.


[ montrealgazette.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bevi 2011 már 20. 12:27  
Igen jol latod, tengerviz -2foknal fagy meg.
 1. rezgaras 2011 már 17. 14:17  
Ha jól értelmezem a feliratot, 0 fokos volt a víz... :-((


Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés