»» ««

11 éve Egyiptomban a Lighthouse DC

(Hirdetés)
1/3. oldal

A búvár körökben jól ismert dahabi búvárbázis évfordulójának alkalmából beszéltünk a Lighthouse cég múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

Beszélgetőpartnerünk Lencsés Csaba, a cég magyarországi képviselője, aki belülről ismeri az évtizedes múltat.

Lighthouse régen
A bázis régen
Kezdjük az elejéről a történetet: Miért Dahabban kezdődött a Lighthouse története?

Erre egyszerre könnyű és nehéz is válaszolni. Nehéz abból a szempontból, hogy igazán nem voltak bonyolult tervek, mielőtt nekiálltunk volna a bázis üzemeltetésnek. Mégis könnyű a helyzetem, mert alapvetően egyszerűen arról volt szó, hogy mindannyian pont akkor voltunk a Sínai-félszigeten. Dahabban futottak össze a szálak, és természetesen adódott ez a választás. Ki pihenni, ki szörfözni, ki búvároktatóként és informatikusként vetődött el oda, és megfogott minket a hely atmoszférája, a tipikus üdülőhelyektől eltérő hangulata. Ráadásul akkor ott már pezsgő búvárélet volt, nagyszerű merülőhelyekkel, amiket ma is sokan jól ismernek.

Amikor egy bő évtizede elkezdtétek a munkát, először még csak egy jó búvárbázist szeretettek volna, vagy már akkor is voltak nagyobb távlati célok?
Természetesen a kiindulópont a búvárbázis volt. Sokkal nagyobb terveink nem is lehettek, mert nem is volt chartergép a Sínaira. Tehát elég komoly szervezést igényelt az is, hogy Magyarországról és Szlovákiából a vendégeket menetrendszerinti járattal Kairóba utaztassuk, és onnan busszal Dahabba. Örömmel mutattuk meg a lehetőségeinket azoknak, akik döntési helyzetben voltak. Végül aztán a charterjáratok megindulása jelentősen kényelmesebbé tette az eljutást hozzánk is. Ebben a Lighthouse Búvárközpontnak nagy szerepe volt!

Dahab szörfösök
Albumhoz klikk a képre.
Nyilván voltak már korábbról tapasztalataitok más bázisokról. Volt-e valami konkrét dolog, amit itt mindenképpen meg szeretettek volna valósítani?

Az elsődleges szempont az volt, hogy a saját nemzetünk polgárait tudjuk odavonzani. Magyar és szlovákiai búvárok számára akartunk színvonalas lehetőséget biztosítani. Már akkor is bőven volt ott bázis, de egyik sem specializálódott erre a vendégkörre. Manapság csak Dahabban több tucat bázis dolgozik szinte iparszerűen. Nálunk viszont még mindig ugyanolyan nagy örömmel és szívélyességgel várja a magyar személyzet (Laci, Zoli és Zsuzsi) a vendégeket, akik rendszeresen vissza is járnak hozzánk.

Természetesen nehéz elképzelni, hogy Egyiptomban néhányszor ne lettek volna nagyobb összeütközések a helyi hatóságokkal. Nektek volt ilyenben részetek?

A 2002-es évet tudom felidézni, amikor gyakorlatilag eldózerolták a bázisunk első részét, hogy ki tudják szélesíteni a parti sétányt. Itthon persze el se tudjuk képzelni, hogy megy ez: kaptunk egy értesítést, és pár nap múlva már meg is jelentek a gépek. Akkor ez nagy sokk volt, de ebből is talpra kellett állnunk, és ez sikerült is. Pár méterrel hátrébb került a bázis, és így a két hónapos újjáépítés után egy hatalmas, tengerre néző tetőteraszos búvárközponttal leptük meg a már visszajáró törzsvendégeinket.

A munka persze soha nem áll meg, hamarosan Sharmból is rendszeresen merültettetek...
Azon vendégeink részéről jelentkezett igény, akik korábban már 1-1 napi túrán vettek részt a Ras Mohammednél vagy a Thistlegormnál. Sokukat vonzották ezek a merülőhelyek, egy egész hetet szerettek volna itt búvárkodni. Nekünk pedig természetesen biztosítani kellett a lehetőséget a számukra. Ezzel indult 2002-ben a sharmi bázis története, ahonnan bérelt hajóval jártunk merülni a legszebb zátonyokhoz. Jelenleg is tudunk a vendégek számára hajós merüléseket szervezni Sharm El-Sheikhben és Hurghadában egyaránt!

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés