»» ««

Csatornabúvár: Miért süllyedt el a Mary Rose?

Egyéb

Végre egy film, ami alaposan próbálja felderíteni egy roncs történetét.

A Viasat History csatornát talán nem találhatjuk meg minden szolgáltató kínálatában, de ha igen, néha elcsíphetünk rajta egy-egy érdekesebb műsort. Persze, más ismeretterjesztő csatornákhoz hasonlóan rengeteget ismételnek, de ennek legalább annyi előnye van, hogy előbb-utóbb megnézhetjük azt, ami igazán érdekel.

A Miért süllyedt el a Mary Rose? című filmet mindenképpen érdemes egyszer megnézni. A Mary Rose VIII. Henrik kedvenc hadihajója, az angol flotta ékköve volt, és 33 évi szolgálat után 1545 júliusában süllyedt el, miután megütközött a francia flotta gályáival. A Mary Rose roncsát 1971-ben találták meg, és évtizedeken át tartó leletmentési munka kezdődött. A hajó most a felszínen látható, és így nem csak a tudósok, hanem a múzeumot látogató érdeklődők számára is közvetlen betekintést ad a kor tengerészetébe.

A hajó elsüllyedésének oka viszont mindig is nagy kérdés volt a szakemberek számára. A csata Solentnél az angolok és franciák között zajlott, és a szituáció nem volt kedvező az öbölbe beszorult angolok számára. A szélcsendben eleinte csak a gályák tudtak manőverezni, majd miután feltámadt a szél, a Mary Rose is elindult az támadók irányába. Váratlanul a Mary Rose a jobb oldalára dőlt, a víz beömlött a lőrésekben keresztül, és a hajó gyorsan süllyedni kezdett. A fedélzeteken elszabadultak a tárgyak és sok embert öltek meg, emellett a menekülést akadályozták a szűk lépcsők illetve a fedélzeten kifeszített háló is. Összességében a 400 fős legénységből alig harmincan élték túl a hajó katasztrófáját.

Ezek után elméletek születtek arról, miért is veszett oda a Mary Rose. A legénységet és a tiszteket is hibáztatták, illetve a hajó instabilitását, ami végzetesnek bizonyult ahogy egy erős szélroham megdöntötte. A most tárgyalt film viszont egy másik hipotézist próbál igazolni. Dominic Fontana a csatáról készült Cowdray metszetet tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a korabeli, nem hitelesnek tartott francia beszámolónak igaza volt, és tényleg egy francia gálya ágyútalálata okozta a Mary Rose vesztét. A film természetesen nem tud fél évezred távlatából egyetlen, teljesen biztos választ adni a címben feltett kérdésre, de érdekes látni a különféle számítógépes elemzésekből illetve lőkísérletekből levont következtetéseket, ami egy kicsit talán kevésbé hatásvadász képet ad a roncskutatók munkájáról. Nem véletlenszerűnek beállított helyzetek vagy bombasztikus szituációk uralják a történetet, hanem inkább egyfajta szisztematikus válaszkeresés. Ráadásul az is kiderül, hogy meddig terjednek a kutató korlátai, aki közvetett bizonyítékok alapján próbálja felállítani a hipotézist, amit mindig finomítani lehet az új elemekkel. A folyamatosan zajló víz alatti feltárásoknak köszönhetően biztosan nyernek még új információkat a régészek, ami kiegészítheti a történetet- de ez már egy másik film története lesz.

What Really Sank the Mary Rose? (Miért süllyedt el a Mary Rose?)
2008, History Channel
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2011 ápr 21. 11:14  
Láttam. Küzdenek, hogy nem romoljon tovább a maradványok állapota.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés