»» ««

A tintahalak sem szeretik a zajt

Környezetvédelem

Kutatók szerint nem csak a tengeri emlősök szenvedik meg, hogy egyre zajosabbak az óceánok.

Azt már régebben kiderítették, hogy a sokféle hang megzavarja például a delfineket, sőt, fizikai ártalmakat is okoz. Most viszont arra derült fény, hogy a tintahalak és polipok ugyanúgy érzékenyek erre. Egy idén áprilisban publikált tanulmány szerint rövid időtartamú, alacsony intenzitású, alacsony frekvenciájú hangok is megzavarhatják az egyensúlyi szerveiket. Ilyesféle zajokat produkálnak a hajók vagy a tengeri olajkutatás is.

Michael Andre, a barcelonai egyetem munkatársa szerint elég riasztó abba belegondolni, hogy ha a rövid időtartamú zajok is problémát okoznak, akkor mi mindennel járhat a folyamatos, erős zajkibocsátás. A delfinek és bálnák partra sodródása után már felmerült, hogy a zajok zavarták meg a tájékozódképességüket, de a korábban ebből a szempontból nem vizsgált óriás tintahal partra vetődések hátterében is hasonló okok állhatnak. A 2001-2003 között történt események egybeestek időben a környéken zajló geológiai kutatásokkal, aminek során olajat kerestek Spanyolország nyugati részén. Amikor a tetmeket megvizsgálták, kiderült, hogy a sztatociszta nevű helyzetérzékelő szerv mindegyik állatban károsodott. Hogy kiderítsék, az alacsony intenzitású zaj mit okozhat, a kutatók 87 állatot fogtak be és vizsgáltak meg, négy fajból. Gyakorlatilag minden egyed szerve károsodott. Ez megmagyarázhatja, miért találtak a spanyol partokon halott tintahalakat.

Még nem tudják, miért tesz ennyire rosszat ezeknek a fajoknak ez a zaj, de a lényeg nem is ez. Ijesztő, hogy azok az állatok is veszélyben vannak a hangosodó tengerekben, amikről régebben úgy tartották, nem annyira vannak kitéve a hangszennyezésnek. Ezek után felmerül a kérdés, mire van még hatással ez a probléma, és mennyiben érintheti a teljes tengeri élővilágot?

[ mnn.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés