»» ««

Puhány lett a haditengerészet

Egyéb

A cápatámadásban megsérült ausztrál búvár kritizálja a haditengerészet új módszereit.

Paul de Geldert 2009-ben támadta meg egy cápa Sydney kikötőjében. A férfi nagyon komolyan megsérült, jobb lábának és jobb karjának egy részét amputálni kellett. A kőkemény kiképzésen átesett búvár viszont nem adta fel, a lehető legkorábban elkezdte a kemény edzést, hogy újba szolgálatba állhasson. Úgy tartja, a haditengerészet kötelékében edződött meg annyira, hogy egy ilyen baleset után is gyorsan talpra tudott állni, testileg és lelkileg egyaránt.

A televízióban gyakran láthatunk filmeket, ahol azokat a kemény kiképzési módszereket mutatják be, aminek révén a búvárnak jelentkezőkből ütőképes katonai egység lesz. A haditengerészet nem bánt kesztyűs kézzel az újoncokkal, és aki nem bírta a szenvedést, nem volt képes utolsó erőforrásait is mozgósítani, annak rövid úton távoznia kellett. Ez nem csak az amerikai, hanem az ausztrál búvárok esetében is jellemző volt.


Ám változnak az idők. A haditengerészethez visszatérő de Gelder újoncok kiképzésében vesz részt, és izgazodnia kell az új szabályokhoz: mostantól nincsenek a végsőkig megterhelő edzések és gyakorlatok, nincsenek fekvőtámaszos büntetések az aknamentesítő búvároknál. A 34 éves katona szerint ez a felhígított kiképzés nagyon nem éri el a célját. Az újoncokat jóval kevésbé izzasztják meg, és eltörölték a régi büntetéseket is. Mindez a haditengerészet új főnökének köszönhető: Russ Crane ötlete a New Generation Navy, ahol a régi módszerek átírásával akarnak több új belépőt vonzani az egyenruhások közé. Azt is elmondta de Gelder, hogy nem csak felhígították a kiképzést, de le is rövidítették azt egy héttel, és ezért az ötletért sem rajong túlságosan. Úgy fogalmaz: "Azt hiszem, ha ilyen jellegű munkára képzed ki az embereket, ahol a biztonság alapvető, az időzítés létfontosságú, a komoly fegyelem nélkülözhetetlen, akkor az embereket ehhez igazódó módon kell kiképezni."

[ dailytelegraph.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 30. csergezerge 2011 ápr 23. 23:30  
Én úgy tudom, hogy a folyadékba fulladás okozta haláleseteknél az azt követő boncolásoknál megközelítőleg 95 %-ban van folyadék a tüdőben.
 29. hopposztkopp 2011 ápr 22. 13:28  
Mi sem. Lehet nagyon régi könyveim vannak. Az orvosok pedig bár nagyon sokat tudnak, de legalább u.annyit rosszul.
 28. PDIC 2011 ápr 22. 13:12  
Értem én.
A kesztyűs rész (szerintem) marhaság, a megfulladós 10-15%-ban igaz. (A többségnél eszméletvesztés után némi idő elteltével a gégegörcs megszűnik.)

Amúgy nem vagyok sem közmondáskutató sem orvos. :-))
 27. Garfield33 2011 ápr 22. 11:58  
(javítaná szegényem, de ahhoz érteni is kellene...  :-)
 26. hopposztkopp 2011 ápr 22. 11:24  
Kötöttfogásban birkóztam is. 38 és 48 kiló közötti koromban.

Nem túl hosszúra: a kezünk a puhány, a kesztyű ami védi. Vélhetően v.mi erősebb anyagból készül mint a csontozott bőr. V.ki kap egy maflást csak ég a bőre, ha kesztyűvel pofán csapon reped a csontja is.

U.az a "félrehallás" mint mikor v.kinek víz van a tüdejében mert vízbefult. Aki megfulladt annak ált. összeesik a tüdeje, mert  - míg él - a gégefedő zár és jószántából nem enged semmi "idegen" anyagot a tüdőbe. Viszont holt embernél nem műkszik a "cs.reflex" és simán felszívja a tüdő a vizet.

Csak javíts ha nincs igazam! Arra lennék kíváncsi én is.
A további 25 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés