»» ««

Mégsem hal meg a Holt-tenger?

Vörös-tenger

A Holt-tenger a Föld legmélyebben fekvő és legsósabb területe. Környezetvédők már nem egyszer figyelmeztettek arra, hogy a tengert a kiszáradás veszélye fenyegeti.

Az ok: Izrael és a palesztinok által a tengert tápláló egyetlen folyó, a Jordán elterelése, vizének mezőgazdasági és ipari célú felhasználása következtében.

"1960 és 2000 között a Holt-tenger felszíne 392 méterről 412 méteres tengerszint alatti értékre süllyedt" - állítja Elias Salameh, a University of Jordan geológus professzora. Arra is felhívja a figyelmet, hogy 5 éven belül, 2010-re a tengernek a 60-as években mért 1000 négyzetkilométeres kiterjedése egyharmadával csökkenhet.

Izrael és Jordánia most megállapodott abban, hogy együttműködnek a Vörös-tengert és a Holt-tengert összekötő csatorna megépítésében, amelynek segítségével megelőzhető lehet a Holt-tenger kiszáradása.

A megállapodásra március elején került sor Jeruzsálemben Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes és az odalátogató jordán külügyminiszter, Hani Mulki között. A felek tárgyalása során szóba került a turizmus és a víz sótalanításának megoldása, továbbá a biztonsági együttműködés és a palesztinokkal való béketárgyalások felújítása érdekében szükséges intézkedések témaköre is.

Jordánia, Izrael és a Palesztin Hatóság korábban már kötött egy előzetes egyezményt a csatorna megépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A végrehajtás azonban a palesztin felkelés hevességének erősödésekor megszakadt.

[ ma ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés