»» ««

Merülés a mélység koralljaihoz

Tudomány

Búvárok a 60-150 méteres mélység titkait kutatják a Bahamákon.

FGBNMS/NURC-UNCW - www.mesophotic.orgAz egyesült államokbeli Ocean Opportunity nevű szervezet jelentette be a soron következő, ebbe a mélységbe szervezett expedíciót. Tavaly novemberben már merültek a bahamai Andros sziget mellett 130 méteres mélységbe, ami a kedvtelési búvárkodásban jellemző 40 méteres maximális mélység háromszorosa.

A novemberi merüléssorozatot a National Geographic Society támogatása tette lehetővé. Több tudományág szakemberei mutattak érdeklődést a csatlakozás iránt, akiket érdekel ennek a zónának a világa. Különféle egyetemek és kutatóközpontok tudósai dolgoznak így együtt az eredmények értékelésében.

A mélymerülő csapat célja az, hogy nem eszközök révén, hanem közvetlen érintkezésben vizsgálhassák a tengerfenéknek annak a részét, ahol a mélytengeri korallok élnek. A Bahamákon merülhető fal a sekély mélységektől egészen a 600 méteres mélységig nyúlik le, tehát a búvároknak csak le kell ereszkedni a kitűzött pontig. Novemberben összesen hat olyan merülést hajtottak végre, ahol 90 méternél mélyebbre jutottak, és kettőt 120 méter alá. Ezek a fajta merülések igazolhatják, hogy ilyen mélységekben is érdemes búvártechnikát használva kutatni, mert az emberek képesek munkát végezni extrém körülmények közt, ráadásul olcsóbban és kevesebb felszíni támogatást igényelve.

Az egyik búvár rámutatott, hogy majdnem hét évtizede annak, amióta a merülések révén az ember a sekély vízben levő korallzátonyokat vizsgálhatja, és hatalmas előrelépések történtek ennek felfedezése terén. Most pedig újabb évtizedekre szóló kutatáshoz szeretnének inspirációt adni ezekkel a nagyobb mélységekbe történő merülésekkel. A projekt honlapján levő képeket megnézve azok is bepillantást kaphatnak ebbe a világba, akik ilyen mélységeket aligha hajtanak végre.

[ UnderwaterTimes ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés