»» ««

Szélesebb látókör

Fotózás

A Sony H55-öt panorámafunkciója teszi egyedivé- még a víz alatt is.

Azt gondolom, hogy a legtöbb kompakt gép a búvárfotós számára nem tud különösebb újdonsággal szolgálni. Vannak apróságok, ami miatt egyik jobb választásnak tűnik a másiknál, és persze nagyon nem mindegy, van-e víz alatti tok hozzájuk- és milyen. De alapvetően egy 25-30 mm-ről induló objektívet, némi manuális állítási lehetőséget kínáló gépet szoktak választani az amatőrök, és az ügyesek ezekkel is jól boldogulnak.

Felszíni panoráma
A Sony DSC-H55 (és HX5V) típusú gépe első ránézésre pont ilyen tipikus kisgépnek tűnik. Ám mégis van egy olyan funkciója, ami tágítja a lehetőségeket- a szó szoros értelmében is. Megmondom őszintén, amikor fényképezőgépet kerestem magamnak, sok cikket elolvastam, és utólag azt mondom, sokan meglehetősen hálátlanul bántak a panoráma üzemmóddal, gyakorlatilag alig említették. Ehhez képest én az első pillanatoktól beleszerettem. Tájképek, szűkebb belső terek egyaránt lehetőséget adtak hasznos felhasználására, szerintem ez a kompaktokban létező egyik legkellemesebb funkció. Ráadásul a H55-ben roppant egyszerűen használható: az ember megnyomja a gombot, aztán a nyíl irányába mozgatja a kamerát. Majd egyszer csak elkészül a panorámakép, minden további beavatkozás nélkül- gyorsan és látható illesztések nélkül. Mivel nem csak a kép keskenyebb, hanem a szélesebb oldalálak irányába is lehet panorámázni, a csíkszerű helyett sokkal normálisabb képarányú is lehet a végeredmény.

Természetesen ezek után adta magát, hogy ezt nekem a víz alatt is ki kell próbálnom. Ehhez a géphez az Ikelite gyárt tokot (#6211.05), ezt szereztem hát be. A tok ára nem eltúlzott, a mérete viszont inkább nagyobbacska ahhoz képest, milyen pici géphez készült. Egyébként sok újdonságot a tok nem tartogat, egy O-gyűrűje van, adják hozzá a vakudiffúzor és -takaró lapokat (bár ezek rögzítése korántsem minden helyzetben hibátlan), lehet venni hozzá dómportot is. 60 méterig szavatol a gyártó, egyébként minden funkció vezérelhető. A kemény, vékony fém gombokat nyomkodni nem túl kellemes (ráadásul néha túl erősen kell), de amióta a gépekre hátul hatalmas kijelző kerül, zsúfoltabban vannak a gombok, és ez tetten érhető a tokon is. A helyszűke indokolhatja hát, hogy ilyenek a gombok a tokon- meg lehet őket szokni, ennyi.

Alapvetően úgyis az érdekelt, mire megyek majd a víz alatt a hajón és a tengerparton korábban remekül működő panorámafunkcióval. Nos, hamar kiderült, szükség van a jó látótávolságra, mert zavaros vízben folyamatos fókuszproblémákkal küzd a gép. Amúgy is jó, ha van olyan folyamatosan követhető vonal, kontúr, aminek mentén a kép összeilleszthető. Az viszont gondot okoz, ha túl nagy a kontrasztkülönbség, mert ezt egy efféle kis kompakt aligha tudja kezelni. De ha megvan a megfelelő helyszín, például egy sekélyebben levő roncs jó látótávolságú vízben (érzésem szerint például a Salem Express ilyen lehet), már semmi sem akadályozhat meg minket a panorámázásban. És kedves funkcióm nem is hagyott cserben! Egy részben még a víz felszíne felé nyúló hajó lett az “áldozat" az Adria ezúttal nem igazán tiszta vizébn. A roncstól 1-2 méterre fotózva olyan módon örökíthettem meg azt, ahogy korábban ezt el sem tudtam volna képzelni ebben a kategóriában. Igen, a végeredményen kell még dolgozni, és egyébként is bizonyos kompromisszumokat kell kötni, de mégis kifejezetten az újdonság erejével hatott ez a lehetőség. Még arra is képes volt a gép, hogy egy üregben, ahol a felszínre lehetett emelkedni, osztott panorámaképet illesszen össze.

Kompakttól meglepő roncsfotó
Persze a Sony H55 nem csak erről szól. Pozitívuma, hogy akár 720p üzemmódban is tud HD videót rögzíteni, korrekt minőségben, és az is jó pont, hogy van manuális üzemmódja. Vagy legalábbis valami, amit annak neveznek. A valóság kicsit kiábrándító, mert a zársebesség és az érzékenység tényleg nagy tartományban állítható, de a rekesz... A valóságban a két végállás amit a rekesznél feltüntetnek, csak annyit jelez, hogy rajta van-e a semleges szűrő vagy sem. A mélységélességgel nem ezzel a géppel fogunk játszani... És RAW-ban sem tudja képeinket rögzíteni a H55. Szóval van sok tipikus megoldás benne, egy különlegesen jó, és néhány bosszantó. A gép felbontása 14,1 megapixel, SD és MemoryStick kártyafoglalatot kapott. A 25-250 mm-es objektív a felszínen is szinte mindig elegendő, a különféle üzemmódokkal korrekt utazási vagy családi fotókat készíthetünk, az akkumulátor sokáig bírja- mindezért pedig nagyjából 40 ezer forintot kérnek el.

Összegzésként annyit lehetne mondani, hogy egy kedvtelési búvárfotós számára a legtöbb helyzetben jól használható gép a Sony H55, elboldogul a mozgóképekkel is, de ami igazán extra benne, az a nagylátóképesség. Ezzel minden kompaktos küzd (pontosabban a hiányával), és ha világbajnok képekre nem is jó a panoráma üzemmód, kreatív módon alkalmazva olyan dolgokat lehet belőle kihozni, amit más kompaktból aligha. A "nagyobb testvér", a HX5V másféle, CMOS érzékelőt kapott többek közt, de az alapvető funkciói megegyeznek a H55-tel- bár a panoráma üzemmódját továbbfejlesztették. Kíváncsian várom, lesz a Sony kínálatában a panorámázásra képes, a szerintem fennálló hibákat kiküszöbölő típus, vagy esetleg más gyártó dob-e ilyet piacra.

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Bunny 2011 máj 19. 15:54  
Na majd a szafarin. Indulhatsz nagylátó kategóriában is. Ja, hogy nálunk nincs kategória? :D
 9. elche 2011 máj 19. 15:41  
Köszönöm, igyekeztem.
 8. elche 2011 máj 19. 15:40  
Nekem is volt egy régi HP-m, ahol volt valami hasonló, de ha kipróbálod ezt "húzom és kész a panoráma" módszert, rájössz, miért lelkendezek.:)
 7. elche 2011 máj 19. 15:39  
Idehaza kb. 80, ha jól tudom. Az Ikelite kicsit drágább a szokásosnál.
 6. Zook 2011 máj 19. 15:16  
che bácsi, a barlagos felefele az csudaszep! komolyan.
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés