»» ««

Műanyag zátonyt terveznek

Egyéb

Dubaiban akarnak újfajta mesterséges élőhelyet kialakítani, ám nem mindenkinek tetszik az ötlet.

A különleges beruházásokról ismert város, Dubai nem egy olyan projektet is megvalósított, ami nem nyerte el a környezetvédők tetszését. Ezúttal egy "zöld" projektet akarnak tető alá hozni a helyiek, amihez az emberek segítségét is várják: mindenkit arra kérnek, hogy műanyag zacskóikat vigyék el a gyűjtőhelyre, és aztán ebből az újrahasznosítás során a víz alá szánt alakzatokat gyártanak majd. Hisznek benne, hogy ezeken majd megtelepül az élővilág, és új, mesterséges korallzátonnyá válnak idővel.

Az Atlantis hotel mellett megvalósítandó terv megálmodói hisznek abban, hogy a halak otthonra fognak találni a műanyag alakzatok közt. Hamarosan a víz alá kerül az első három, majd a hulladékgyűjtés sikere után még további 20-30 hasonlót tudnak készíteni. A mesterséges élőhelyek létesítése egyébként nem új ötlet, általában hajókat süllyesztenek ebből a célból, de próbálkoztak már betonnal illetve gumiabroncsokkal is (ami egyébként hatalmas melléfogásnak bizonyult).

A nem szokványos anyag miatt viszont nem lelkes mindenki. Egy szakember, Dr Ulrich Wernery rámutatott, hogy ugyan tény, a műanyag évszázadokig ellenáll a tengervíznek, de azt is tudjuk, hogy UV fény hatására bizonyos anyagok elbomolhatnak, néhány műanyagból pedig káros anyagok oldódhatnak ki. Az Atlantis hotel egyébként egy nagy akváriummal is büszkélkedhet, ám az egyik furcsa esemény miatt annak is sajátságos a megítélése. Egy fiatal cetcápát egy éven át tartottak itt fogságban, majd a sajtó teljes kizárásával szabadon engedték megjelölve- a jelölés viszont a szakemberek szerint gyorsan leesett róla, ezért veszett nyoma az állatnak. Többen viszont azt gyanítják, hogy a cetcápa meghalt még az akváriumban, és a médiának szánt sztorival csak el akarták tusolni az esetet.

[ thenational.ae ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. OG-Lee 2011 jún 10. 16:33  
desztillált vízzel, jó sok klórral.
 2. sui 2011 jún 10. 14:52  
Később műanyag halakat is késztenek majd nylonzacskóból, majd végül műanyag búvárokat is. Szép új világ...
 1. OG-Lee 2011 jún 10. 10:35  
BEtegek...

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés