»» ««

Éjszakai merülés az óceánikkal

Egyéb

A veszélyes cápafajok közé sorolt óceáni fehérúszójúak éjszakai viselkedéséről készítettek filmet.

Az All Fins On Production a napokban fejezte be a különleges expedíciót, aminek során a Bahamák térségében vizsgálták ezeknek a cápáknak a viselkedését. Ezen az úton pedig végrehajtották a világ első szervezett, tervezett és meg is örökített éjszakai merülési az óceáni fehérúszójúakkal- ketrec védelme nélkül.

A veterán búvárfilmes, Robert Cantrell volt a kísérlet főszervezője. Állítása szerint egy éven át tervezték, mi legyen a stratégia a merülés során, hiszen ezekkel a cápákkal az általános vélekedés szerint kerülni kell a találkozást az éjszakai órákban. Cantrell így mesélt a kalandról: "Amikor először a vízbe mentünk velük éjszaka, ezek a kíváncsi és bátor cápák azonnal lökdösni kezdtek. Nagyon intenzív élmény volt. A végeredményként született felvételek lebilincselőek."

Jim Abernethy, a cápás túrák specialistája elmondta, hogy mindig is ki akarta ezt próbálni, de soha nem volt vele a megfelelő csapat a megfelelő időben. Emlékeztetett rá, hogy Jacques Cousteau egy alkalommal a legveszélyesebbnek nevezte az összes cápa közül az óceáni fehérúszójút (más néven óceáni fehérfoltú, Carcharhinus longimanus). Jelen volt a hajó fedélzetén az Emmy-díjas producer is, George C. Schellenger, akinek hitvallása szerint a védelem legjobb útja az, ha bemutatják a cápák természetes viselkedését- éjjel és nappal. A csapattal dolgozó operatőr, Joe Romeiro élete egyik legnagyszerűbb élményeként beszélt az éjszakai merülésről, aminek lefolyásáról előzetesen elképzelésük sem volt.

A filmesek a Bahamák keleti részére mentek, a világ azon kevés helyeinek egyikére, ahol gyakorlatilag biztosan lehet óceáni fehérúszójúakkal merülni. A történelemből több beszámoló ismeretes ezeknek a cápáknak a támadásairól, a legismertebbnek az elsüllyedt USS Indianapolis hajó túlélőinek megtizedeléséről szóló számít. Noha régebben sok helyen közönséges volt, az utóbbi évtizedben az intenzív cápahalászat miatt a kihalás szélére sodródott ez a cápafaj is. A cápákról szóló filmet Cousteau jelzője nyomán "Sharks: Lord of the Long Hands" címmel mutatják majd be- a Long Hand a hosszú és fehér végű úszókra utal. Korábban is készült már film róluk, de az 1970-es "Blue Water, White Death" címűben a készítők végig a ketrecben maradtak az éjszakai merülés során.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. áááááávadász 2011 jún 16. 16:41  
nem husz mp volt az, hanem huszonyoc es ez szolt alatta: http://www.youtube.com/watch?v=2REU6MKy3ow

 9. Garfield33 2011 jún 15. 23:08  
Mer így is volt.
Amúgy télleg röhögtem, leszámítva az első 20 mp-et.
 8. áááááávadász 2011 jún 15. 22:37  
ahogy kopik, szepul az emlek. meg egy-ket ev, es ugy fog hangzani, hogy azert lett szar a felvetel, mert 2 capat ultel meg szoren, de izmos combjaiddal nem akartal kart tenni szegeny parakba, ezert magyar vandorba nyomtad, igy a fogaddal nem tudtal igazan jol melyseg elesseget allitani.

 7. Garfield33 2011 jún 13. 21:30  
Mert visított közben.
Én röhögtem csak.
Kár, hogy nem lettek jók a felvételek...
 6. elche 2011 jún 13. 21:15  
Kedves feleséged nem kacagva idézte fel a sztorit...
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés