»» ««

Gyógyító merülés

Egyéb

Két orvos azt vizsgálja, a mozgássérültek szervezetére milyen hatással van a búvárkodás.

A Baltimore-ban dolgozó szakemberek a testi és lelki hatásokra egyaránt kíváncsiak. A vízi terápia nem ismeretlen a mozgássérültek kezelésében, de a valódi merülés esetleges plusz jótékony hatásairól még nem sok ismeretünk van, noha a mozgássérültek búvárkodása egyre több figyelmet kap.

Dr. Adam Kaplin és Dr. Daniel Becker mind a ketten neves intézetek munkatársai, és kutatási céllal merültek a Kajmán-szigeteken 10 mozgássérült katona és 10 kontrollszemély társaságában, hogy megállapítsák, mit okoz a készülékes búvárkodás a gerincsérülést elszenvedett emberekben lelki és testi téren. Becker szerint ez egy olyan új megközelítés, amivel még nem foglalkoztak, és véleménye szerint újabb izgalmas kutatások követhetik a mostani. Ez az első projekt még nem adhat mindenre pontos választ, ám az orvosok szerint úgy tűnik, valaminek történnie kell, ami további figyelemre érdemes.

Inspirációt adott a kutatóknak a híres autóversenyző, Al Unser Jr. lányának esete is. Cody Unser egy veleszületett betegség okán kényszerült tolószékbe, ám beszámolója szerint a búvárkodás közben lábában szokatlan dolgokat érzett. Cody is az orvosokkal tartott a Kajmán-szigetekre, ahol együtt merültek. Dr. Becker szerint a szövetekben oldódó gázoknak illetve a súlytalansághoz hasonló környezetnek egyaránt hatása lehet a sérültekre. Nagy jelentősége van annak, hogy ezek az emberek megtanulnak valamit, amiről úgy gondolták korábban, hogy soha nem lesznek képesek elsajátítani. A kérdés az, hogy a merülésnek a lelki hatásokon túl fiziológiai hatása is van-e, felgyorsítja-e bizonyos szövetek regenerálódását. Az eredményeket szeptemberben ismertetik egy konferencián, és a búvárkodás másféle betegségekre gyakorolt hatásának vizsgálatával folytatnák a munkát.

[ wbaltv.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. seshat 2011 júl 02. 08:10  
inkább merülget az szórakoztatóbb is, gondolom.
és tényleg tud járni, nagyon komoly.

kap rá támogatást, de persze nem tudom pontosan hogy, meg mint működik, de nem magyar az illető.
 4. OG-Lee 2011 júl 02. 00:01  
Azért ne tegyél kárt magadban! :-)
 3. Bunny 2011 júl 01. 21:11  
Gondolom a nyomással lehet kapcsolatba, lehet érdemes lenne barokamrás kezelésekre járnia? Érdekes mindenesetre, vajon a TB fizeti a héliumot? :D
 2. seshat 2011 júl 01. 20:00  
nálunk van egy vendég, aki elvileg mozgássérült, régebben tolószékes volt, és ha nem búvárkodik, akkor ott is maradna. minél mélyebbre merül, annál tovább tart a hatás, hogy képes járni, és az orvosa sem érti, miért.  ennek következtében a férfi már trimixnél és 100 méternél tart, 2-3 havonta jön búvárkodni.

(saját maga vette észre a kedvező hatást már az elején, így tulajdonképpen orvosi javaslatra tekezik).

 1. jovali 2011 jún 17. 12:44  
Hosszú évek óta működik egy nemzetközi szervezet a sérült emberek aktív rehabilitációját segítendő. A neve IAHD (iahd.org). Sajnos csak kevesen ismerik.
Magyar országon is elérhető, már vannak oktatói, kidolgozott oktatási rendszere, egészségügyi támogatása.
Kár, hogy a cikkben nem említik. Esetleg átadhatnák a tapasztalatokat.
Akit érdekel privátban szívesen megosztom az ismereteimet, adok elérhetőségeket.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés