»» ««

Zátonyépítés a jövőnek

Környezetvédelem

A Gili szigetek közelében szeretnék a korábban lerombolt korallzátonyokat újraéleszteni.

Az indonéziai Lombok mellett levő három kis szigetből álló Gili szigetcsoport a helyszíne ennek az új projektnek, ami a helyi halászoknak is új feladatot ad. Gili Trawangan fehér homokos partjai és gazdag korallzátonyai rengeteg vendéget vonzanak, évi százezer turista látogat el ide. A sok utazó egyike volt Anna Walker is egy évtizeddel ezelőtt, és egyből beleszeretett a Gili Trawangan és két szomszédja által kínált merülési lehetőségekbe. Ám ez a víz alatti paradicsom veszélyben volt, a helyi halászok ugyanis dinamitot használtak. Ez a módszer értelmetlenül pusztító és pazarló, így fenntarthatatlan.

A manapság a Bubble Dive Shop nevű bázist vezető Anna már itt dolgozott, amikor a 2002-es Bali szigeti terrortámadás után egy ideig elmaradtak a turisták, aminek talán az egyetlen pozitív hozadéka az volt, hogy volt idejük és lehetőségük alaposan megfigyelni, mi zajlik a tengerben. A zátonyok rombolását látva egyértelmű volt az, hogy ha a tenger elveszti vonzerejét, a turistáknak nem lesz miért visszatérni. Hét búvárbázis összefogott, és a vendégeiktől kért pénz egy kis részét arra szánták, hogy a helyi halászok járőrhessenek, és rombolás helyett védjék a zátonyokat. Ez egy új bevételi forrás volt a helyieknek, akik körében tájékoztató előadásokat is tartottak, hogy felhívják rá a figyelmüket: a zátony nem csak úgy termelhet pénzt, ha minden egyes halat kifognak róla.

A már korábban dinamittal megrongált zátonyok viszont sajnos továbbra is magukon viselték a barbár halászati módszer nyomait. A német kutató, a 2007-ben elhunyt Wolf Hilbertz által megálmodott Biorock (vagy Seacrete) nevű új technológia azt ígérte, hogy gyorsabban újjáépülhetnek a tengerben a zátonyok. A különféle formájú rácsszerkezetekbe kisfeszültségű áramot vezetve felgyorsítja a korallok megtelepedésének lassú folyamatát, de alapvetően természetes eljárás. A beszámolók szerint amikor először a víz alá kerültek ezek az acélszerkezetek, még nagyon oda nem illőnek tűnnek, de gyorsan beindult a változás. A Gili szigetek vizeiben most már 62 ilyen Biorock zátony van, de más országokban is alkalmazzák a módszert, így a Maldív-szigetek, Thaiföld, a Fülöp-szigetek mellett a Karib-térségben is belevágtak ilyen zátonyok telepítésébe. A következő lépés a Gili szigeteknél az lesz, hogy megújuló energiát használjanak fel a zátonyoknál, és így teljesen "zöld" lesz a projekt.


[ dw-world.de ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés