»» ««

Műanyag a gyomorban

Környezetvédelem

A csendes-óceáni szemétsziget körzetében a vizsgált halak 9 százalékának gyomrában hulladékdarabokat találtak.

A Scripps Óceanográfiai Intézet hallgatói nagy vállalkozásba fogtak bele, amikor a mostanában gyakran emlegetett szemétsziget körzetében próbálták kideríteni, milyen hatással van a tengeri élővilágra a sok hulladék vízbe kerülésre. Peter Davison és Rebecca Asch tanulmányban tették közzé, hogy milyen eredményeket hozott a kutatás: becslésük szerint az óceánban élő halak 12000-24000 tonnányi műanyagot nyelnek el évente.

A fiatal tudósok ezer mérföldnél is többet hajóztak Kaliforniából kiindulva a Scripps kutatóhajójának, a New Horizonnak a fedélzetén. A több, mint 20 napos expedíció során a csapat mintákat vett különböző helyeken és mélységekben, több ezer láb mélységig. Halakat, vízmintákat és műanyagdarabokat egyaránt vizsgáltak. Összesen 141 halat, 27 fajból vizsgáltak meg, és a kutatók úgy találták, 9,2 százalékuk gyomra műanyagot is tartalmazott. Ennél valószínűleg nagyobb arányban nyelhettek le hulladékot a halat, de egy részükből távozhatott, más részük pedig elpusztulhatott és így nem vizsgálhatták. Összességében úgy vélik, a 9 százaléknál biztosan több hal szervezetébe kerülta tengerben lebegő hulladékból. A kutatás kereteit sajnos meghaladta annak kiderítése, vajon a halak szervezetébe mennyi méreganyag kerül a műanyagokkal együtt.

A Csendes-óceán északi részén található hulladékmező felderítése azért nehéz, mert nem áll össze egy nagy egységes szigetté, hanem óriási területen oszlik szét a rengeteg lebegő hulladékdarab. A kutatók 132 helyen vettek mintát, 130-ban pedig volt műanyag, így próbáltak következtetni a terület kiterjedésére. Az új kutatásnak az volt a jelentősége, hogy nem becsléseken és számításokon alapulva vizsgálták a vízbe került hulladék hatását, hanem helyben, sok mintavétellel dolgoztak tudósok.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés