»» ««

Lefoglalták a Sea Shepherd hajóját

Környezetvédelem

A környezetvédők sürgős pénzdományt kérnek minden támogatójuktól.

A Sea Shepherd neve elsősorban azoknak lehet ismerős, akik a japánok antarktiszi bálnavadászatának eseményeit nyomon követik. A különféle csetepaték kapcsán időről időre felmerül milyen módszerekkel próbálják a Sea Shepherd munkáját nehezíteni, de úgy fest, vannak, akik ezen a téren hatékonyabbak.

A Sea Shepherd ugyanis nem csak bálnákat ment. Tavaly nyáron a tonhalhalászokkal keveredtek összetűzésbe, és az egyik vállalkozás telephelyéről 800 tonhalat engedtek szabadon. Mindezt az érintett cég, a Fish and Fish Ltd nem hagyta annyiban, és jogi útra terelte az ügyet, brit bíróságon nyújtott be keresetet, káruk megtérítését követelve. Több, mint 1,4 millió dollárt várnak a környezetvédőktől, akiknek gyorsan össze kell szedni a pénzt, ha nem akarják elveszteni hajójukat.

A Steve Irwin nevű hajót akkor tartóztatták fel, amikor megállt a Shetland-szigeteken, úton a Feröer-szigetekre, ahol az évente megtartott delfinmészárlás ellen akartak tiltakozni. A Sea Shepherd híressé vált vezetője, Paul Watson a támogatókhoz fordult: "Már eddig is bálnák ezreit mentettük meg, számtalan más tengeri élőlény mellett, de ha nem kapjuk vissza a hajónkat, sok bálna hal meg tragikus körülmények közt, mert nem lesz mivel tengerre szállni, hogy megvédjük őket." A honlapjukon is felhívás fogadja a látogatókat, mert a Steve Irwin elárverezése óriási csapást mérne a szervezet munkájára. Akár az is veszélybe kerülhet, hogy a következő bálnavadászati szezonban újból szembenézzenek a japánokkal az Antarktisznál. Természetesen a Sea Shepherd is bírósághoz fordul, mert azt szeretnék bizonyítani, a máltai cég illegálisan fogta be a tonhalakat, és így annak közel másfél millió dolláros követelése jogtalan.

Sajnos bőven akadna pedig munkája a tengeri élővilág őreinek: legutóbb Ecuadorban, a szigorúan védett Galápagos-szigetek közelében tartóztattak fel egy halászhajót a helyi hatóságok, aminek a fedélzetén 357 cápatetemet találtak. Hiába tilos itt halászni, mégis vannak, akik illegálisan dolgoznak ezeken a vizeken. A kormányzat bíróság elé állítja a most elfogott halászokat, de valószínűleg sokan kicsúsznak a hatóságok kezeiből, ezért van szükség a civil szervezetek segítségére is a veszélyeztett fajok megvédésében.

[ heraldsun.com.au nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. hopposztkopp 2011 aug 12. 16:35  
Látszik nem vok naprakész. Miért kell hajóval a bíróságra menni, tonhalat enni?

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés