»» ««

Egy sikeres természetvédelmi terület

Környezetvédelem

A mexikói Baja-félsziget déli részén levő zónában többszörösére nőtt a halak száma.

From Flickr by TANAKA JuuyohA Scripps oceanográfiai intézet szakemberei tíz évnyi megfigyelésük eredményét tették közzé, amit a Cabo Pulmo National Park (CPNP) területén végeztek. Véleményük szerint 1999 és 2009 között a halak összmennyisége négy és félszerese lett a kiindulási értékének. A Cabo Pulmo körül élő helyiek, akik korábban halászattal foglalkoztak, 1995-ben alapították a parkot és szigorúan betartatják a halfogást tiltó szabályokat.

Enric Sala, aki 1999-ben kezdte a megfigyeléseket, arról beszélt hogy álmodni sem mert volna, hogy ilyen mértékben regenerálódik a térség élővilága: "1999-ben maximum közepes méretű halak voltak, most viszont nagy papagájhalak, sügérek, sőt, cápák élnek itt." A tanulmány legfontosabb tanulságának azt tartják a szerzők, hogy még a megtizedelt halállomány is gyorsan regenerálódik olyan szintre, ami összevethető a halászok által elkerült helyek állapotával. Egy másik kutató, Octavio Aburto-Oropeza szerint a 71 négyzetkilométernyi területet figyelembe véve a többszörösére növekedés azt jelenti, hogy minden évben több tonnányival nő a halállomány. Még sehol máshol a világon nem figyeltek meg ilyen gyors újjáéledést. A sikerhez fontos volt a védelemben együttműködő hatóságok és az itt dolgozó hajósok és búvárok elszántsága, akik betartatták a szabályokat. Az is kulcsfontosságú, hogy a nagy ragadozók szaporodási helyei is a védett területek közé kerültek.

Az új hozzáállás a tenger értékeihez azt eredményezte, hogy új iparágból profitálnak a helyiek: búvárok, ökoturisták érkeznek egyre nagyobb számban a régióba. A zátonyok élővilága dús, a korallok között rákok, polipok és kis halak bújkálnak, az év bizonyos időszakában pedig ördögráják köröznek felettük. A több más térségre is kiterjedő vizsgálat igazolta a Cabo Pulmo nemzeti park jelentőségét, ahol megnőtt a tigriscápák, bikacápák, szirtcápák száma. Azok, akik korábban jártak itt, meglepődnek a változások láttán. Ezek az eredmények talán a világ más pontjain is arra sarkallják a döntéshozókat, hogy szigorúan védett területeket jelöljenek ki a tengereken.

[ UnderwaterTimes ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés