»» ««

Megtorpedózott szigorítás

Környezetvédelem

A Wikileaks-táviratok szerint a Nagy korallzátony védelménél fontosabbak voltak a gazdasági érdekek.

A Nagy korallzátony Ausztrália egyik legféltettebb természeti kincsének számít- amikor egy szabályszegő vagy hibázó hajós miatt károsodást szenvednek a korallos élőhelyek, mindig nagy felháborodást okoz. Az ausztrál kormányzat ezért úgy határozott, hogy szigorítást léptet életbe, és a legkritikusabbnak számító útvonalon a nagy olajtankereknek, vegyi anyagot szállító hajóknak kötelezően igénybe kellett volna venni a révkalauz szolgáltatásait.

A döntést a környezetvédők is támogatták, aztán másfél évvel ezelőtt a korábbi tervekhez képest jóval enyhébb szabályozás lépett életbe. Mint a Wikileaks által kiszivárogtatott anyagokból kiderült, az Egyesült Államok és Szingapúr kormányzata azonnal lépéseket tett az eredeti tervek bejelentésekor. Az amerikai diplomaták együtt lobbiztak az olyan országok képviselőivel, amelyeknek szintén jelentős érdekeltsége van a kereskedelmi hajózásban, így a ciprusiak és a panamaiak is tiltakozásuknak adtak hangot.

Egy ideig nem volt változás az ausztrál álláspontban, aztán 2008-ban a frissen megválasztott Rudd-kormányzat már jelezte, hogy figyelembe veszi az amerikai aggályokat. Végül egy olyan kompromisszumot kötöttek, ami teljesíti az alapvető igényeket a hajózásban érdekelt országok részéről, és az ausztrálok részéről sem tűnik meghátrálásnak. Ez tulajdonképpen a kötelező révkalauzra vonatkozó terv visszavonását jelentette, és ez a szabályozás lépett végül életbe 2009 áprilisában.

[ smh.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2011 sze 19. 11:02  
Mert egytankernél már borzasztóan elviselhetetlen költség egy révkalauz fizetése. Erre vannak emberek, akiknek az életcéljuk a saját szerencsétlensorsú országaik érdekeinek "megvédése".  Nem is gondoltam volna, hogy az a kompromisszum, hogy mondok v.mit azán az ellenkezője marad. Node az vessen követ.....
 1. jokerke86 2011 sze 17. 12:37  
Ki gondolta volna, hogy környezetvédelmi szempontok elé helyezik egyes lobbicsoportok gazdasági érdekekeit?! :)

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés