»» ««

Cápavédelem szárazföldön és tengeren

Környezetvédelem

Egyre inkább Kínába helyeződik át a hangsúly a cápák védelmének terén, de nem csak ott van teendő.

Az ok egyszerű: a kínai piacon köt ki a kifogott cápák túlnyomó része (elsősorban az uszonyok), ezért a más országokban életbe léptetett uszonykereskedelmi tilalom inkább csak gesztusértékű. Az Egyesült Államokban dolgozó kínai éttermeknek talán némi veszteséget okoz, de a nagy pénz nem ott van, hanem Hong Kongban illetve Kínában. Egyre több a környezetvédelmi szervezet (nyilván Hong Kongban sokkal inkább van lehetőség szervezetet alapítani, ezért leginkább az ottani HK Shark Foundation-ról lehet hallani), de Kínában is többen dolgoznak.

Itt elsősorban a hírességekre figyelnek oda, ezért sokan hírt adtak arról, hogy az országban roppant népszerű kosárlabdázó, Jao Ming is aktívan kampányol a cápák védelme érdekében. A visszavonult NBA-sztár Richard Branson, a brit milliárdos társaságában a leggazdagabb helyi üzletemberek előtt beszélt a problémáról. Jao Ming felhívta rá a figyelmet, hogy a becslések szerint hetente másfél millió cápát fognak ki és ölnek meg, de sok más állatfaj is áldozatul esik az emberi kapzsiságnak, így például a tigrisek is. Branson azt tette hozzá mindehhez, hogy a maga részéről úgy tudja nehezíteni a cápakereskedők dolgát, ha megtiltja a Virgin Airlines gépein az uszonyok szállítását- ez meg is történt. Azt szeretné, ha más légitársaságok is követnék a példát. Jao Ming a maga részéről a személyes példamutatásban hisz, nem vesz részt olyan rendezvényeken, ahol cápauszony-levest szolgálnak fel.

Ami pedig azokat az országokat illeti, amelyek vizeiben a legtöbb cápa él, nyolc érintett állam közösen tett hitet a cápák teljes védelme mellett, és ezeken a helyeken teljesen betiltják a kereskedelmi célú cápahalászatot. Olyan, a világpolitikában kisebb súlyúnak számító országokról van szó, amelyek területének nagy része tenger: a Maldív-szigetek, a Bahamák, Palau, Honduras, a Marshall-szigetek, Mikronézia, kiegészülve Mexikóval és Kolumbiával. Palau elnöke, Johnson Toribiong emlékeztetett rá, hogy 2009-ben deklarálták országában a cápák teljes védelmét, és örömére szolgál, hogy más országok is csatlakoztak ehhez. Az új egyezmény révén 6 millió négyzetkilométerrel bővülhet az a terület, ahol a cápák elejtése tilos lesz. Az érintett országok válallták a cápák számára menedéket nyújtó területek kialakítását, a nemzetközi szintű együttműködést, illetve a közös tudományos kutatást a hatékonyabb védelem érdekében.

[ Underwatertimes nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés