»» ««

Hatalmas cápavédelmi terület

Környezetvédelem

A Marshall-szigetek kormánya által létrehozott övezet csaknem kétmillió négyzetkilométert foglal el a Csendes-óceánból.

A mindössze 68 ezer lakosú Marshall-szigetek legfontosabb jövedelemforrása a turizmus, ezen belül is leginkább a búvárturizmus. A leglátványosabb tengerlakók, a cápák és a ráják létét azonban élőhelyük elvesztése és a halászat veszélyezteti.

Az óceánokban élő cápák mintegy harmada szerepel a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös könyvében. A védetté nyilvánítással a kormány a lehető legnagyobb lépést tette meg a cápák megóvása érdekében. Bár a szigetország parányi, környező vizei immáron a Föld legnagyobb cápavédelmi övezetét jelentik - fogalmazott Tony deBrum szenátor a BBC hírportálja szerint.

A védett terület nagysága Magyarország területének húszszorosát is meghaladja. Ezzel a lépéssel 2,7 millióról 4,6 millió négyzetkilométerre nőtt a cápák védelmére kijelölt óceánterület. A halászati és kereskedelmi tilalom mellett bizonyos halászati eszközök használatát sem engedélyezik a továbbiakban, a véletlenül fogott cápákat pedig élve el kell engedni. Aki megszegi a szabályokat, akár 200 000 angol font (70 millió forint) bírság megfizetésére is kötelezhető.

A Marshall-szigetek kormánya a tervet az egyesült államokbeli Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet tanácsadói segítségével dolgozta ki. A szigetország jelen intézkedésével Palaut követte, amely két évvel ezelőtt alapította az akkor legnagyobb cápavédelmi területet. Az elmúlt hónapban nyolc állam, köztük Mexikó, Honduras és a Maldív-szigetek írt alá egy közös szándéknyilatkozatot a cápák védelmének fokozására világszerte. A kérdés csupán az, hogy a Marshall-szigetek, Palau és más hasonló méretű országok hatóságainak mennyi kapacitása lesz a hatalmas óceánrészek ellenőrzésére.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés