»» ««

Délről északra

Tudomány

A melegedő tenger miatt új fajok jelentek meg az Atlanti-óceán északi részén.

Az Atlanti-óceán északkeleti részének halászati szempontból nagy jelentősége van, hiszen itt dolgoznak az angol, skót, dán, norvég halászok. A University of Bristol szakembere, Dr Steve Simpson vezette azt a kutatást, amelyben nyolc más intézmény is részt vett, hogy átfogó képet kapjanak az elmúlt évtizedek változásairól. A tenger melegedése más óceánokéhoz képest itt négyszer nagyobb volt harminc év alatt. Miközben az 1,3 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedés nem tűnik jelentősnek, mégis nagy hatással van a halállományra: az ivadékok túlélési, növekedési esélyeit nagyban befolyásolja.

A felmérés során 28 év során elvégzett, 11 független felmérés adataiból indultak ki. A legnagyobb változást a térség sekélyebb részén, az Egyesült Királyság és Dánia között figyelték meg. Sok, melegebb vizekben közönséges faj jelent meg északabbra. A gyakori halfajok 72 százalékának változott az állománya az eltelt időszakban a melegedő víz miatt. A változás háromnegyede jelent növekedést. A kifogott halak számának vizsgálata alapján látszik, hogy a nagy jelentőségűnek számító tőkehalakból fele annyi kerül a hálókban, mint korábban, vörösmárnából és nyelvhalból például viszont többet fognak. Tehát azzal kell számolni, hogy az annak idején hétköznapinak számító, kedvelt halak lassacskán eltűnnek az étlapokról, de ha sikerül megfelelően menedzselni a halászati tevékenységet és a fogyasztók is megkedvelik az újdonságnak számító halakat, akkor fenntartható lehet a halászat a régióban.

[ fis.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés