»» ««

Tanker a mélyben

Környezetvédelem

Egy hét évtizede elsüllyedt hajóban levő olaj aggasztja a szakértőket Kaliforniában.

1941. december 23-án egy japán tengeralattjáró elsüllyesztette az SS Montebello nevű amerikai olajtankert alig 10 kilométerre a kaliforniai partoktól. A legénység valamennyi tagja túlélte a támadást, négy mentőcsónakkal sikeresen partot is értek karácsony első napjára. Ez az esemény bő két héttel a Pearl Harbor-i támadás után egyike volt a manapság nem túl közismert kalifornai japán támadásoknak. Ám a Montebello sorsa nem csak történelmi szempontból érdekes: a 300 méteres mélységben nyugvó roncs rengeteg olajat vitt magával, az Exxon Valdez tartályaiban szállított olajnak nagyjából a tizedét. Most pedig ott van a roncs az olajjal, a Monterey Bay tengeri nemzeti park déli határának közelében.

Nem csoda, hogy az amerikai parti őrség, szövetségi és állami illetékesekkel és civil szervezetek képviselőivel együtt egy expedíciót indított annak kiderítésére, mi van a ronccsal. Távirányítású eszközökkel vizsgálják meg a mélyen levő maradványokat, és megpróbálnak az olajból is mintát venni. Gyakorlatilag újféle megközelítésről van szó, még azelőtt akarnak biztosat tudni a hajóról és az olajról, mielőtt környezeti katasztrófa történik. A legkorszerűbb technológiát vetik be, mert a helyzet azzal a fenyeget, hogy az olaj utat tör a felszínre és bajt okoz. A Montebello a legutóbbi ismeretek szerint nagyon jó állapotban van, egészben, álló pozícióban érte el az aljzatot. A hajó állapota és jellege miatt a tudósok azért is kíváncsiak a felmérés eredményeire, mert sok kiderülhet arról, hogy alakul az elsüllyedt olajtankerek sorsa az évtizedek alatt. Persze az első és legfontosabb kérdés még most is az, hogy ott van-e az olaj a hajóban. Most még senkit nem tudja biztosan, mi lett vele, mert a San Francisco közelében olajjal szennyeződött madarak állapotáért elsősorban egy másik, kisebb hajóból szivárgó olajat tartanak felelősnek.

Mindenesetre azt tartják valószínűbbnek, hogy az olaj még a hajóban van, persze nem egészen olyan állapotban, mint 70 éve volt, egészen besűrűsödve. Ha viszont a felszínre jut és felmelegszik, akkor újból nagy területű olajfolt lehet belőle, ami a tenger élővilágát veszélyeztetné. Ezt szeretné megakadályozni a 2,3 millió dollárba kerülő expedíció, amit az olajcégek adójából finanszírozott alap költségvetésének terhére indítanak. A Global Diving & Salvage nevű cég nyerte el a megbízást a tartályok felnyitására, a mintavételre és a tartályok újbóli lezárására. Érdekessége a helyzetnek, hogy jogilag sem egyértelmű a szituáció: Kalifornia államnak és a szövetségi kormányzatnak van elkülönített pénzalapja az olajszennyezések felszámolására, de a Montebello olaja nem szennyez- legalábbis egyelőre. Tehát a hajó problémájának van történelmi, tudományos, műszaki és jogi vetülete is, amiket egymással összefüggésben kezelnek.

[ mercurynews.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Luciferin 2011 okt 17. 20:34  
Lemaradt, többekközött angolból is nagyon gyenge vagyok. Még szerencse, hogy a barátaim figyelnek és mivdig kiigazítanak. Van dolguk bőven... bár reménytelen...
 7. hopposztkopp 2011 okt 17. 16:56  
Az a pici e kell-e?
 6. Bevi 2011 okt 14. 11:57  
Az Eszaki tengerben rengeteg olyan roncsot tartanak nyilvan ami a masodik vilaghaboruban sullyedt el, es veszelyes rakomanyt szallitott - olaj, higany, kemiai anyagok...
Most kezdik tervezgetni hogy mit lehetne tenni veluk ugyanis ezek mind ketyego idozitett bombak.
lattam is egy dokumentumfilmet amin egy nemet tengeralattjaro roncsat vizsgaltak. Higanyt szallitott ami rendkivul mergezo es a tartalyok fala egeszen elvekonyodott mar.
Az olajnak foleg a finomitott valtozatai veszelyesek azok nem bomlanak le olyan konnyen.
Egyebkent rengetek ujkori hajoroncsbol is kiszivjak az uzemanyagot foleg ha valamelyik orszag felsegvizeiben van, a modszer amit legtobbszor hasznalnak - hot tapping.
 5. elche 2011 okt 14. 11:44  
Mivel nagy mélységben van, a hidegben megdermed. Nem lesz más anyag, csak nyilván kevésbé folyékony.
 4. Luciferin 2011 okt 14. 11:19  
"Sok van égen és földön mintsem bölcselmetek tudni vélik, jó Horatio" vagy hogy is mondta egy Shakespear nevű szerző.
:-)
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés