»» ««

Frissített Suunto modellek

(Hirdetés)

Az ismert finn gyártó három modelljét is felfrissítette, vessünk hát egy pillantást a nemrég megjelent D4i, D6i és D9tx búvárkomputer családra.

A Suunto új termékeiről elöljáróban érdemes megemlíteni néhány közös tulajdonságot. A gyártó egyedülálló módon nem egy, hanem két év teljes körű garanciát ad a D4i-re, a D6i-re és a D9tx-re is. Moduláris kialakításuknak köszönhetően ezek a készülékek akár egy évtized múlva is javíthatóak lesznek a lehető legminimálisabb költségekkel, mivel külön cserélhető a ház, a belső modul, a nyomógombok, stb. Ennek is köszönhetően ezek a komputerek valóban igényes és megbízható választást jelentenek, bátran ajánlhatók bármelyik búvárnak.

Mindhárom bemutatott búvárkomputer modern, mátrix alapú kijelzővel rendelkezik, így képes akár a merülési profilt is megjeleníteni a kijelzőjén, emellett jeladó segítségével a palacban lévő gázkeverék nyomását is kijelzik. A jeladó egyedi kód alapján csatlakozik a komputerhez, így 100%-osan biztonságosan ismeri fel egymást a két eszköz, még akkor sem keveredhetnek össze, ha több jeladós komputer van a közelben. Mivel karóraként viselhetőek, ezért természetesen a mindennapokban is megállják helyüket, ébresztenek, használhatjuk stopper óraként, stb.

A Suunto D4i könnyű súlyával, üde színeivel elsősorban a fiatalokat célozza meg. Az extra könnyű súlyt a Suunto mérnökei egy speciális fém és műanyag kombinációval érték el, ami hölgyek számára is ideális viseletté teszi akár a nap 24 órájában, mivel a búvár szinte észre sem veszi, hogy a karján van. A fekete vagy fehér színű ház négyféle színű karszíjjal kapható, így mindenki megtalálhatja a számára legesztétikusabb kivitelt.

A másodpercenkénti mintavétel a szabadtüdős búvárok kevence lehet, készülékes merülésnél a sűrített levegő mellett a nitrox használatát is kezelni tudja. Ami eddig a legtöbb karóra méretű komputerből hiányzott, azt is beépítették az új D4i-be: a palack nyomást egy rádiós jeladó méri, így mostantól a merülésnél minden fontos információ egy kijelzőn látható.
A komputer nem csak a modern Suunto RGBM modell szerinti modell szerint működik, hanem az úgynevezett Deep Stop-os (mélységi megállós) felszínre emelkedést is beállíthatjuk.
A négygombos kivitel a komputer használatát kifejezetten egyszerűvé teszi: mivel egy gomb egyetlen funkciót lát el, ezért a rengeteg beállítási lehetőséget könnyedén és egyszerűen érhetjük el. Az adatátvitel a saját PC-nkre természetesen szintén alapfunkció, csak egy Suunto adatkábelre van szükség hozzá.
Bővebb információ: http://www.buvarkomputer.hu/suunto/komputer/d4_buvarkomputer/

A Suunto D6i az igényes búvárok igényes komputere. Nem csak hogy mindent tud, ami egy modern búvárkomputertől elvárható, de esztétikus kialakításának és választható fémszíjának köszönhetően akár a tárgyalóteremben is megállja helyét. A fémszíjas komputer vásárlása esetén a műanyag szíj ajándék, így tetszés szerint cserélhető a kettő, az alkalomnak megfelelően.
Víz alatti funkciói is jóval az átlagos komputer fölé emelik a D6i-t: a sűrített levegő és nitrox kezelése mellett merülés közben gázkeveréket is válthatunk. Használható csak mélységmérőként is a technikai búvárok számára vagy szabadtüdős merülésekhez akár másodperc alapú időméréssel. A beépített digitális tájolója 3D-ben kalibrálható, tehát akkor is a pontos irányt mutatja, ha a búvár karja nem vízszintesen, hanem maga felé fordítva van.
Az egyik legjelentősebb előrelépés a D6i levegőintegráltsága lett, ami egy vezeték nélküli jeladó segítségével továbbítja a komputerbe a levegő aktuális mennyiségét.
A D6i merülés közbeni gázváltásra is lehetőséget nyújt, mivel a felszínen akár 2 eltérő oxigéntartalmú gázkeveréket is beállíthatunk. A D6i figyel a gázváltásnál testi épségünkre: amennyiben az oxigén parciális nyomása nagyobb, mint a beállított érték, akkor a kijelzőn levő érték villogni kezd, és nem engedi a gázkeverék változtatást megnövekedett oxigén parciális nyomás esetén. A készülék dekompressziós merülések kezelésére is alkalmas, így a mélységet 150 méterig képes megjeleníteni.
A négy kezelőgombnak köszönhetően akár egy gyerek is használni tudja a széleskörű funkciók kezelésére szolgáló menüszerkezetet, mivel minden gomb csak egy funkciót lát el, így nincs szükség a használati utasítás böngészésére minden beállításnál. Merülés után az adatokat grafikusan is ábrázolja a komputer, amik tetszés szerint akár számítógépre is letölthetők a Suunto virtuális merülési naplójába.
Bővebb információ: http://www.buvarkomputer.hu/suunto/komputer/d6_buvarkomputer/

A D9tx a Suunto legigényesebb modellje, amely egy életre szóló választás akár technikai búvár számára is. A speciális kialakítású titán ház és karcmentes zafír kristály kijelző ellenáll minden, használatból eredő sérülésnek, a választható titánium szíj pedig stílusos megjelenést biztosít viselőjének.
Levegő, nitrox és trimix üzemmódban is használható, akár 8 gázkeverék (oxigéntartalma 8-99% között, héliumtartalma 0-92% között változtatható) előre beállításával, melyek merülés közben is egyszerűen válthatóak.
Mérőműszer módban másodpercenkénti mintavételre és dupla időmérésre is képes, a mély, dekompressziós merülésekre is alkalmas készülék akár 200 méteres mélységet is képes kijelezni. A beépített 3D digitális tájoló kompenzálja a búvár karjának dőlését, így minden testhelyzetben pontos irányt mutat. A jeladós adatközvetítés segítségével már a palackban levő nyomást is láthatjuk a búvárkomputeren, amely segít kiszámolni a hátralevő időt, a levegőfogyasztást és az optimális felemelkedést is.

Kevertgázos üzemmódban a komputer nyomon követi, hogy a búvár mennyire van kitéve oxigén illetve nitrogén mérgezésnek, ezeket a számításokat teljesen különálló funkcióként kezeli a műszer. A búvárkomputer külön kalkulálja a központi idegrendszerre, illetve a tüdőre ható oxigénmérgezést. Gázváltás esetén amennyiben az oxigén parciális nyomásának beállított értéke nőtt, akkor a kijelzőn levő érték villogni kezd, és a műszer nem engedi a gázkeverék változtatást megnövekedett oxigén parciális nyomás esetén ezzel is óvva tulajdonosa egészségét.
A merülést előre számítógépen megtervezhetjük, kikalkulálhatjuk a gázkeverékeket, amelyhez a suunto könnyen kezelhető programot kínál.
Bővebb információ: http://www.buvarkomputer.hu/suunto/komputer/d9_buvarkomputer/

(x) A cikk a buvarkomputer.hu támogatásával készült.


Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés