»» ««

Hullámokat keltve vadászik fókára az orka

Tudomány

A BBC forgatócsoportjának sikerült lefilmeznie a kardszárnyú delfinek együttműködését.

From Flickr by kckellnerAz orkának és -hibásan- gyilkos bálnának is nevezett tengeri ragadozók a BBC honlapján látható felvételen éppen egy Weddell-fókát szemelnek ki áldozatul, amelyik egy kisebb jégtáblán pihen. Közösen olyan hullámokat keltenek az orkák, hogy a fóka végül nem tud fennmaradni a jégtáblán, és támadói közé esik a vízbe. A forgatócsoporthoz kutatók is csatlakoztak, akik szerint a felvétel különleges betekintést nyújt az orkák életébe. Az epizódot a BBC Megfagyott bolygó (Frozen Planet) című dokumentumfilmjéhez vette fel a stáb.

Azt, ahogyan a kardszárnyú delfin hullámokkal lemossa jégtáblájáról a zsákmánynak kiszemelt fókát, már az 1970-es években megfigyelték és leírták tudósok, ám ezt követően 30 évig senki nem számolt be ilyen akcióról. Később turistahajóról gyenge minőségben sikerült lefilmezni egy ilyen jelenetet. A BBC munkatársai 2009-ben határozták el, hogy kutatókkal szövetkezve nyomkövető eszközöket felhasználva figyelemmel kísérnek néhány tengeri emlőst abban a reményben, hogy akcióikat jó minőségben tudják rögzíteni. Robert Pitman kaliforniai kutató munkatársaival ekkor csatlakozott a forgatócsoporthoz, és az antarktikus Adelaide-szigettől együtt indultak a "hullámmosó" orkák felkutatására.

Utóbbi nem könnyű vállalkozás, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kardszárnyú delfin naponta akár 320 kilométert is megtesz prédát keresve. A csapat erőfeszítése azonban sikerrel járt: 22 különböző fóka elleni hullámmosási akció szemtanúi voltak a filmkészítők és a kutatók. "Sokkoló volt, hogy bár számos különféle fókafaj van arrafelé, kizárólag a Weddell-fókák érdekelték őket" - emlékezett vissza Pitman. A kutató az út tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a kardszárnyú delfineknek legalább négy különböző faja él az Antarktiszon. "Mindez azt is mutatja, milyen keveset tudunk az óceánjainkban lévő életről" - idézte a kutatót a BBC hírportálja.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Safaga Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyegyéb tengeri emlős teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés