»» ««

Legyilkolják riválisaikat a garnélák

Tudomány

A tisztogató garnéláknál a végén csak kettő marad: ha többet tartanak egy akváriumban, brutális vérengzésbe kezdenek.

A konkurenciát éjjel távolítják el, amíg az vedlik és védtelen. A halálos kimenetelű harcok célja valószínűleg a szaporodás optimális feltételeinek megteremtése - fejtették ki a Tübingeni Egyetem kutatói a Frontiers in Zoology című szaklapban a Die Welt internetes kiadásának (www.welt.de) ismertetése szerint.

Minél kevesebb a vetélytárs a táplálékért folyó küzdelemben, annál nagyobbra nőnek a rákok, és annál sikeresebben szaporodnak. A hat centiméteresre megnövő tisztogató garnélák (Lysmata amboinensis) hímnősek, tehát hím- és női ivarsejtekkel egyaránt rendelkeznek. Monogám párokat alkotnak az indopacifikus térség és a Vörös-tenger korallzátonyain. Ahogy nevük is mutatja, halakról távolítják el az élősködőket és az elhalt bőrcafatokat. Társadalmi felépítésük számos részletét eddig homály fedte.

Janine Wong és Nico Michiels ezért tisztogató garnélákat helyezett kettes, hármas és négyes csoportokban akváriumokba. Annak ellenére, hogy az állatok korlátlan mennyiségben hozzáfértek a táplálékhoz, 42 nap elteltével az összes akváriumban mindössze két egyed maradt. A kutatók a jelenséget a szabad természetben jelenlévő táplálékkonkurenciával indokolták.

Minél nagyobbra nő ugyanis egy garnéla, annál több petét képes lerakni. A szaporodás legideálisabb feltételei tehát akkor adottak, ha egy élőhelyen egyetlen pár osztozik, és az összes elérhető táplálékot a magáénak tudhatja.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés