»» ««

Mindenkire számít a Cousteau Divers

Egyéb

A kapitány legifjabb gyermekének projektje az óceánok állapotának jobb megismerését tűzte ki célul.

Mint korábbi cikkünkben írtunk róla, Cousteau kapitánynak két gyermeke született első és kettő második feleségétől. Közülük a legifjabb Pierre-Yves Cousteau, akinek édesanyja, Francine lett a Cousteau Society vezetője a búvárkodás úttörőjének halála után. Az ifjabb Cousteau-k valamennyien dolgoznak a tengerhez, környezetvédelemhez kapcsolódó projekteken, Pierre-Yves nevéhez a Cousteau Divers fűzödik.

Ez a szervezet már létezik egy ideje, de nagyon úgy fest, erős kampányt indítottak azért, hogy az egész világon megismerjék őket. Az ötlet a manapság oly divatos közösségi oldalak egyik speciális változatának tűnik: a búvárok egyre növekvő táborát hívják segítségül, hogy közösen alkossanak meg egy nagy adatbázist. Maga Pierre-Yves is úgy fogalmaz, ez a honlap olyasmi lenne, mint egy Facebook búvároknak, csak éppen más, tudományos célokat is kitűznek, mint az egyszerű kapcsolatteremtést.

Az idősebb Cousteau volt az, aki nagyon erős érveket sorakoztatott fel arra, miért fontos időről időre megvizsgálni adot élőhelyek állapotát: amikor évekkel később visszatért egy helyszínre filmet forgatni, megtapasztalhatta, milyen mértékben romlottak az állapotok. Azok akik csak a tenger felszínét látják, semmit nem tudhatnak arról, mi van a mélyben, ám a búvárok százai, ezrei nap mint nap merülnek mindenféle vizekben, tehát ők naprakész információt szolgáltathatnak. Ezekből pedig összeállhat az az online adatbázis, amiből pillanatok alatt adatok nyerhetők. A Cousteau Divers honlapján meg is vásárolhatóak azok a segédanyagok, amelyek a búvárok felmérési munkáját segíthetik. Emellett a búvárok itt megoszthatják fotóikat, videóikat is.

Az utóbbi években a világ számos részén hívtak életre tengeri természetvédelmi övezeteket, amelyek segíthetnek az élővilág regenerálódásában. Azt persze nem csak a búvárok, hanem a halászok is érzékelik, hogy a halak nem maradnak a tiltott zónákon belül, tehát a halászatból élők ugyanúgy profitálnak a védelemből. Cousteau rámutatott, hogy szervezete a halászat nem ellenség. Mindenesetre most még az első lépéseknél tart a Cousteau Divers, a szervezet épp csak megvetette a lábát az Egyesült Államokban, ám természetesen hosszú távon nagyon fontos cél az, hogy az amerikai búvárok is bekapcsolódjanak a nagy közös munkába.

Kapcsolódó honlap: Cousteau Divers

[ oldnortheast.patch.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Káplán 2011 nov 20. 00:06  
"Koszt, kvártély, AIR ...."
 8. Garfield33 2011 nov 19. 23:44  
Jaaa, töltésről szó sem volt...
 7. Káplán 2011 nov 19. 23:34  
Nem teszek tönkre palackot 1 hónap alatt. Elég, ha naponta 2x feltöltik.
 6. Garfield33 2011 nov 19. 22:45  
Telire, butuska.
Ha meg nem volt elég addig, hát pech...
 5. OG-Lee 2011 nov 19. 22:33  
Kivel?
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés