»» ««

Iszapfürdőben hűtik magukat pingvinfiókák

Egyéb

A hűsítő iszap védi meg a pingvineket attól, hogy nagy, tömött tollazatú testük "túlhevüljön" nyáron.

From Flickr by NdecamA ritka felvétel a BBC stábjának sikerült, amikor a déli-georgiai St. Andrews öbölben forgattak dokumentumfilmet. (Déli-Georgia sziget az Atlanti-óceánban a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között; a Déli-Sandwich-szigetekkel együtt az Egyesült Királyság tengerentúli területe.) Eredetileg csak patakokban evickélő pingvinfiókákat szerettek volna filmezni, a sárfürdőzés váratlan hozománya volt a kiszállásnak. Miles Barton producer szerint még nem készült hasonló felvétel.

A pingvingfiókáknak egyaránt védekezniük kell a túlságosan hideg tél és a túl meleg nyár ellen is. A sűrű barna pehelytollazat megvédi őket a szubantarktikus sziget zord telétől, amikor -10 Celsius-fok is lehet a nappali hőmérséklet. Amikor azonban a tévéstáb november elején megérkezett az ottani nyárba, a pingvinfiókákat a patakok mentén felsorakozva találták, és nyilvánvalóan arra várva, hogy lehűtsék magukat az enyhe nyári napsütésben. A gleccserekből érkező víz kellemes és hűsítő a számukra, azonban tollazatuk nem a fürdőzésre lett kitalálva. Ennek ellenére olykor-olykor bevetették magukat a habokba, és a felnőtt madarakhoz hasonlóan úszkáltak. Azonban amikor kijöttek a partra, ázott patkányokra hajaztak leginkább - idézte fel a látványt Barton a BBC News-nak.

Ezen kívül veszélyes is lehet a fürdőzés számukra: ha a fiókákat elragadja egy gyors áramlat, kisodródhatnak a tengerre, ahol hatalmas ragadozó madarak, óriáshojszák leselkednek a legyengült állatokra. Néhány fióka ezért rátalált a hűtés biztonságosabb módjára: sötét, iszapos pocsolyában "lubickoltak" inkább.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2011 nov 20. 17:56  
A zemberek sört használnak a "lehűtésre". :)

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés