»» ««

Meglepő halak

Tudomány

Néhányuk egészen jól bírja a melegedő tengervizet, míg másoknál eszközhasználatra figyeltek fel.

Egy korallzátonyon élő halfajnál figyelték meg ausztráliai kutatók azt az érdekes viselkedést, ami egyfajta eszközhasználatra utal. Az már régebben is ismert volt, hogy főemlősök, sőt, madarak is használnak különféle, a természetben előforduló tárgyakat annak érdekében hogy élelemhez jussanak. Ám a halakról testfelépítésük miatt ezt kevesen gondolták volna lehetségesnek. Egy biológus, Culum Brown viszont a közelmúltban dokumentált egy esetet, amikor egy hal szájával vitt követ egy kagyló feltöréséhez. Véleménye szerint valószínűleg eddig alábecsülték a halak ilyen jellegű képességeit. A kutatók szerint további vizsgálatok kellenek majd ahhoz, hogy többet lehessen megtudni erről a jelenségről, mert a víz alatt általában nem nagyon végeztek célirányosan ilyen jellegű megfigyeléseket.


A halakkal kapcsolatos másik érdekes hír arról szólt, hogy állítólag meglepően jól bírják a melegedő tengervizet. Ezt szintén ausztrál szakemberek derítették ki. Több intézmény tudósai fogtak össze azért, hogy megállapítsák, mennyire tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez a halak. Ez ugyanis választ adhat arra a kérdésre, hogy mivel fog járni a globális felmelegedés hosszú távon, ami pár évtizeden belül minden bizonnyal nagy hatással lesz a tenger élővilágára.

A vizsgált halakat a most megszokottnál 1,5 és 3 fokkal melegebb vízben (az előbbi a 2050-re, az utóbbi a 2100-ra várt hőmérsékletemelkedést szimulálja) vizsgálva kiderült, hogy kicsi lelassultak és ezért rosszabb esélyeik lettek volna elmenekülni a ragadozók elől. Ez az eredmény nem is volt meglepő, ám az igen, hogy az ilyen körülmények között tartott halak utódai már sokkal jobban bírták a meleg vizet: a fiatal generációk gyorsabban képesek alkalmazkodni a változásokhoz, mint amilyen gyorsan bekövetkezik a klímaváltozás. A kutatócsoportot vezet Philip Munday professzor elmondása szerint még nem értik pontosan a jelenséget. Bármi is az ok, úgy fest, lesznek olyan halak amelyek képesek lesznek átvészelni a hőmérsékletemelkedést. De ez jelen pillanatban még csak egy bizonyos fajról állítható, a teljes korallzátonyon élő valamennyi fajnál egyáltalán nem biztos a túlélés. A vizsgáltnál nagyobb hőmérsékletemelkedés esetén pedig nem megjósolható semmilyen faj túlélése, az már ugyanis valamennyi, a Földön élő lényre hatással lesz- az emberekre is.

[ The Epoch Times, UnderwaterTimes nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Luciferin 2011 dec 08. 08:13  
Ja a hal túléli, a tápláléka meg nem... ????

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés