»» ««

Nyúlékony szárazruha a Bare-tól

(Hirdetés)

Manapság sokat hallani a nedves ruháknál a stretch anyagok használatáról, de a Bare-nak sikerült ezt először a szárazruhák terén is meghonosítani.

A Bare legújabb fejlesztése a szárazruhák terén az ún. Bare SB System, amely nem csupán a szárazruhát hanem az aláöltözetet is magában foglalja. Ezek együttes használatával eddig soha nem érzett kényelemben, egy nyúlékony, átlélegző szárazruhában merülhet a búvár. A fejlesztés eredményeként a száraz ruha látványosan kényelmesebb viselet lett, rendkívüli mozgásszabadságot, könnyű súlyt kapunk, és a felszíni viselésekor nincs túlmelegedés és izzadás.

A rendszer három fő részből áll:
Stretch anyagból készült trilaminált száraz ruha, legfelül,
Stretch anyagból készült, lélegző, középső aláöltöző a hőszigetelés miatt,
Stretch anyagból készült, lélegző, alsó aláöltöző az átlélegzés miatt,

A stretch anyag előnyei:
Extra könnyű súlyú, nem préselődik össze nyomás alatt, sokkal testhezállóbb és áramvonalasabb, mint bármely más száraz ruha, emiatt kisebb a közegellenállása és kevesebb levegő kell alá. A könnyűsége és nyúlékonysága miatt sokkal kényelmesebb a viselete, mint bármely más szárazruhának, akár a felszínen vagyunk, akár a víz alatt.

Az átlélegző aláöltöző előnyei:
A párás levegő cirkulációja miatt a száraz ruha belsejében sehol nem csapódik le a nedvesség és a búvár teste és aláöltözője sem nyirkos, sem nedves nem lesz a merülés alatt, ez által is növekszik a komfort érzete.

Bare SB System száraz búvárruha
• Nyúlékony trilaminált anyag
• Nagy ellenállású nylon, spandex külső héjjal,
• Vízálló, stretch poliuretán réteg
• Nylon belső borítás
• Könnyebben kezelhető TIZIP Master Seal műanyag cipzár
A vízálló, elasztikus trilam anyag kifejlesztésében a Bare mérnökeinek a BMW munkatársai segítettek.

SB középső aláöltöző
A négyrétegű polártech stretch anyagnak köszönhetően az aláöltöző felveszi a test formáját, így csökken a felesleges felület és az ólom szükséglet. Nyomás alatt is jól tartja a vastagságát, és így a hőszigetelését is, a nedvesség elvezető technológia itt második lépésként működik. Különleges részecskéi miatt nincs baktérium szaporodás és a kellemetlen testszag.

SB Alap aláöltöző réteg
A három rétegből álló anyaga eltávolítja az izzadságot a test felületéről, a nedvességet átvezeti a középső aláöltöző rétegre. A mozgás miatt a párás levegő cirkulál és nem tud lecsapódni, a különleges részecskéinek köszönhetően megakadályozza baktérium szaporodást és a kellemetlen testszagot. Az extra nyúlékony aláöltöző két részből áll, így a felvétele is könnyebbé vált.

Bare SB System száraz búvárruha egyéb jellemzői:
- Méretre készül
- A csukló és nyakmandzsetta típusa és mérete a megrendelő által választható és nem feláras,
- A csizma, vagy zokni típusa és mérete a megrendelő által választható és nem feláras,
- A bal oldalon cipzáras, nagyméretű zseb található, mely alaptartozék,
- A ruhával együtt jár egy trilaminált száraz ruha táska, mely alaptartozék,
- A ruha front cipzárral ellátott, mely lehetővé teszi az egyedüli fel-és levételt,
- A cipzár egy takaró réteggel van ellátva,
- A nyakmandzsetta egy 2 mm-es neoprén takaró réteggel rendelkezik a jobb hőszigetelés miatt,
- Elkészülési idő 30 nap + egy hét szállítás,
- Élethosszig tartó garancia az anyagra, megmunkálásra, ragasztára, varrásra, illesztésekre

Az én SB-System elasztikus száraz ruhám!

Amikor február elején a Bare felajánlotta számomra, hogy a még gyártás előtt álló és forradalmian új fejlesztésű, nyúlékony szárazruha prototípusát megrendelhetem magamnak és tesztelhetem, azonnal éltem a lehetőséggel. A ruhám március elején megjött és egy héttel később már egy északi szafarin ki is próbálhattam.
Az érzés már a felszínen, a ruha felvétele után is egészen más volt, mint amit eddig megszoktam egy száraz ruhától. Sokkal testhezállóbb, kényelmesebb és egészen könnyű súlyú volt. Természetesen határozottan tetszett, amit éreztem. Elérkeztem a cipzár behúzásáig. Itt meg kell, hogy jegyezzem, először nem volt túl sok bizodalmam a T-Zip műanyag cipzárral kapcsolatban. Túl egyszerűnek, szinte gagyinak tűnt első megtapogatásra, megnézésre és a vízzárásában sem voltam teljesen biztos. Felmerült a kérdés bennem, hogy ez vajon jó döntés volt-e a gyártó részéről.

Aztán behúztam a cipzárt és a jó érzés, melyet a ruha előbb már említett tulajdonságai váltottak ki, visszatért, ugyanis a cipzárt sokkal könnyebb behúzni és kinyitni, mint az eddig réz cipzárt, nem beszélve arról, hogy nem kell vaxolni, nem annyira sérülékeny a szállításnál, tárolásnál és nem szőrösödik ki, bár ezt csak később, sok hónappal ezt követően állapíthattam meg.
Miután kinyomtam a levegőt a ruhából, olyan érzésem volt, mintha egy kényelmes nedves ruhában lennék. Leguggoltam, hátranyúltam, lehajoltam és a ruha engedett, nyúlott, nem voltam korlátozva a mozgásban egyáltalán. Ez egy új érzés volt számomra ismét, de nagyon elégedett voltam.
Aztán jött a merülés végre. Először nem éreztem túl nagy különbséget a lesüllyedés közben, minden a megszokott módon történt, ahogy egy száraz ruha esetében lenni szokott. Aztán elindultunk egy irányba és mivel tudtam, hogy mire kell figyelni, valóban érezhető volt a különbség, vagyis, hogy a ruha testhezállósága miatt sokkal kisebb közegellenállással kellett számolnom, és ismét inkább egy nedves ruha érzéséhez voltam közelebb inkább, mintsem egy száraz ruháéhoz. Ezt a szabadabb és könnyebb mozgást az is támogatta, hogy a ruha alá némileg kevesebb levegőt kell fújni, mint a megszokott száraz ruhák esetében. Aztán megpróbálkoztam különböző mutatványokkal, elfordulás, fejre állás, uszonylevétel-felrakás a víz alatt és a palack szelepének elzárása-kinyitása. Minden lehajolást, hátranyúlást igénylő mozgásnál jól érezhető volt a ruha nyúlása, ez által az összes mozdulat könnyedén, szinte ellenállás nélkül véghezvihető volt.
Nagyjából 18-at merültem az új ruhámban azon héten, majd az elmúlt hónapokban még az Adrián és a belföldi tavakban még több, mint 100-at. A merülések nagyjából harmada merülés-vezetés volt, nagyjából a második harmada fotózással telt, míg a harmadik harmad oktatással. A tanfolyamok ellenőrzött vízi és nyílt vízi képzéseinél minden esetben ezt a ruhát részesítettem előnyben a nedves ruhával szemben, mivel az oktatásnál semmilyen gondot nem okozott a gyakorlatok bemutatása, vagy a tanulók mozgásának koordinálása.
A jelenlegi tapasztalataim abszolút pozitívak, amit az is bizonyít, hogy március óta nem merültem egyet sem az eddigi trilam száraz ruhámban, pedig azt is nagyon szerettem és meg voltam elégedve vele. A cipzárral kapcsolatos fenntartásaim néhány használat után elmúltak és a több, mint 200 behúzás-kinyitás után sem látszik a cipzáron a használat. Azt hiszem bizonytalankodás nélkül kijelenthetem, hogy ilyen jó ruhám még soha nem volt, ami minden fajta búvár tevékenységre alkalmasnak bizonyult úgy, hogy soha nem kell fáznom a vízben.
Malmos Attila

A cikk az Aquanauta búvárcentrum támogatásával készült.



Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés