»» ««

Eltűnt szobor

Külföld

Meglepetten vették észre olasz búvárok, hogy eltűnt Paola város közeléből a tenger mélyéről egy nagyméretű szobor- két héttel később került elő.

Paolai Szent Ferenc 1426-ban született a calabriai Paola városban. A krónikák számtalan csoda fűződik a rendalapító remete nevéhez, aki éveken át a tengerparton élt egy barlangban. 1963 óta Calabria védőszentje.

2007-ben a víz mélyén állítottak emléket a város híres szülöttének, Paola közelében 23 méteres mélységben került végleges helyére a két méter magas, 3,5 tonnás bronzszobor. A tengerre szálló hajósok és búvárok védőszentjeként tekintettek Szent Ferencre, a helyet gyakran keresték fel a víz alá merülők.


Tavaly év végén, december 30-án viszont arra figyeltek fel az itt hajózók, hogy eltűnt a felszínről a szobor helyét jelző bója. A búvárok csak kicsivel később merülhettek a viharos idő miatt, és azt kellett látniuk, a szobornak nyoma veszett és a közelben nem is találták. Szóba került az, hogy valaki ellopta a szobrot, netán a vihar miatt mozdult el, de a legvalószínűbbnek azt gondolják, hogy vonóhálós halászhajó rántotta magával. Ha illegálisan dolgozott a környéken a hajó, akkor minden bizonnyal hiába is fogják várni a hivatalos bejelentést a szobor véletlenszerű hálóba akadásáról. Ekkora hajót a körzetben nem ismernek, inkább Campaniából érkezhetett ide. Pletykák szóltak arról is, hogy egy teherautón láttak azokban a napokban egy szoborhoz hasonló nagy tárgyat, tehát a nyomozás ebben az irányban is folytatódik.

A búvárok közben továbbra is nyomok után kutattak a mélyben, amikor teljesen véletlenül egy eddig nem ismert, több száz éves hajóroncsra bukkantak.

Január közepén derült végül ki, hogy a szobrot nem lopták el. Egy hajó vett észre egy bóját, hívták a búvárokat, akik meg is találták a szobrot a mélyben amihez a bóját rögzítették. A szobor majdnem teljesen ép, csak az egyik karja törött le. Azt gyanítják, hogy egy halász hálója vonszolta odébb, de az nem világos, miért csak most látták meg az eredeti helytől nagyjából 200 méterre levő bóját- talán az kötötte rá kis idő elteltével, aki a rongálásért felelős.

[ http://calabria.blogosfere.it nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. pygmy 2012 jan 09. 14:31  
Beijedtél, hogy Káplán egyedül tarolja a szegmenst, mi? :P
 6. PDIC 2012 jan 09. 14:21  
Teljesen igazad van, pygmy szégyelld magad! :-)
 5. Káplán 2012 jan 09. 14:09  
Micsoda előitéletek.
 4. pygmy 2012 jan 09. 11:12  
Hja, és természetesen állandóan valakinek az octopuszán lebzselnének a víz alatt:P
 3. PDIC 2012 jan 09. 11:08  
Nem is lenne rossz , ha rászoknának a búvárkodásra. Egy csomó új cuccot lehetne forgalmazni. Aranyozott ólomkockák, makkosuszony, suhogós szárazruha, virágmintás hosszú neoprénszoknya, stb. :-)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés