»» ««

A szén-dioxid szint és az agyműködés

Környezetvédelem

Az egyre növekvő emberi szén-dioxid kibocsátás jelentős hatással lehet a tengeri halak agyára és központi idegrendszerére.

A szakemberek előrejelzései szerint az óceáni szén-dioxid koncentráció olyan mértéket ölthet az évszázad végére, amely befolyásolhatja a halak hallását, szaglását, mozgását és ezáltal a ragadozók elől való menekülési képességét.

Az ausztrál Kutatási Tanács (ARC) Korallzátony Tanulmányozással foglalkozó Kiválósági Központja több éven át tanulmányozta a megemelkedett oldott szén-dioxid tartalmú környezetben élő bébi korallhalak viselkedését. "A halak központi idegrendszere jelentősen sérült, amely valószínűleg csökkenti a túlélési esélyeiket" - ismertette az eredményeket a kutatásban részt vevő Phillip Munday.

A Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmány a kutatók állítása szerint a világon elsőként szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a tengervíz megemelkedett szén-dioxid szintje romboló hatással van a halak egyik fő agyi receptorára. Ez az elváltozás a halak viselkedési és érzékelési képességeire is hatással van. "A megemelkedett szén-dioxidszint közvetlenül befolyásolhatja a halak ingerületátvivő funkcióit, ezzel közvetlen és eddig ismeretlen fenyegetést jelentve a tengeri élővilág számára" - idézte a szakembert a Dawn című pakisztáni internetes oldal).

Első lépésként a kutatók azt vizsgálták, hogy miként viselkednek a szén-dioxidban gazdag vízben élő bohóchalak és kis barna korallszirti halak kicsinyei a ragadozók jelenlétében. Az eredmények szerint a ragadozókra csak kis hatással volt a megemelkedett szén-dioxid koncentráció, míg a bébi halak idegrendszere sokkal súlyosabban károsodott. "A korai kutatásunk szerint a bébi halak szaglása jelentősen sérült a megemelkedett szén-dioxid szint miatt. Ez azt jelenti, hogy nehezebben találták meg a biztonságot jelentő zátonyokat, vagy késve érzékelték a ragadozók fenyegető szagát" - mondta a szakember.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. csergezerge 2012 jan 26. 10:26  
hopposztkopp, ha ezt most lehetne, lájkolnám. :) Kovax, pont azért adtam fel a magas labdát, mert tudtam, hogy lecsapják. :D
 18. kovax 2012 jan 21. 16:04  
az uccso mondat hibatlan , lopom :-) es meg en is ertettem...
 17. hopposztkopp 2012 jan 21. 11:47  
Akkor saját ötlet címén: mikor (teljesen véletlenül) szénsavas v.mit iszom, a dioxidot beviszem a testembe. Ezek szerint nem is az alkohóliától vagyok takarékon, hanem az a sok széngáz megy az agyamra mikor sört veszek magamhó.
Különben meg teljesen mindegy milyen az egészségen, úgyis kitart életem végéig. ☻
 16. Káplán 2012 jan 20. 20:50  
Túlzásokba esel.
 15. kovax 2012 jan 20. 19:57  
majd óvatos leszek
A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés