»» ««

Mindent a sikerért

Egyéb

Egy kép állítólag lebuktatott egy tengerbiológust, aki nem megengedett eszközzel csalogatta a kardszárnyú delfineket.

Nancy Black az elhíresült felvételen a Monterey Bay vizén lebeg egy gumicsónakban és egy kötél látható nála, amire egy darab bálnahús van rögzítve. Black, a Monterey Bay Whale Watch tulajdonosa a kép nyilvánosságra kerülése egyből össztűz alá került. Úgy magyarázkodott, hogy a bálnahússal vonzott orkákról filmfelvételeket akart készíteni kutatási célból. Ám a szövetségi vizsgálók szerint egyszerűen csalizott egy látványos, jól eladható fotó kedvéért. Egy másik több évre visszanyúló történetet is vizsgálnak egy manipulált videofelvételről és az azzal kapcsolatos hazugságról. A tét nem kicsi, elvileg hosszú börtönbüntetéssel is sújthatják a bíróság előtt álló Nancy Blacket.

Ráadásul az ügybe belekeveredett Jean-Michel Cousteau alapítványa, az Ocean Futures is, egy Blacket és a csalit ábrázoló felvétel miatt, ugyanis a stáb tagjaként feltűnik Black egy orkákról készült filmben. Azt még nem lehet tudni, Cousteau csapatából valakit beidéznek-e az ügy kapcsán, maga Jean-Michel Cousteau nem nyilatkozik.

Az ügy mindenesetre rávilágít egy érdekes összefüggésre. A kutatás egyfajta "szürke zónája" az, milyen módon működnek együtt tudósok és filmesek: a kutatóknak szüksége van a nyilvánosságra, a filmesek pedig milliókat kereshetnek a látványos felvételek révén. Régen elég volt egyszerűen csak megmutatni az állatokat, most már véres és rémisztő közelképeket akarnak a nézők. Az ilyen jellegű izgalmas felvételek készítésekor pedig néha fittyet hánynak az etikus hozzáállásra. Nancy Black állítólag azt akarta filmezni, mi történik miután a kardszárnyú delfinek megöltek egy bálnabébit, ezért bálnahúsból készített csalit dobott közéjük, és megörökíthette a rácsapást. A tengerbiológusi végzettséggel rendelkező nő persze állítja, első alkalommal próbálkozott ezzel a módszerrel, és ennek köszönhetően először sikerült megörökíteni a támadó csapat együttműködését. Ezért a felvétel zajos sikert aratott egy norvégiai konferencián, ám egy fillért sem keresett vele. Azt is visszautasítja, hogy köze lenne Cousteau-ék orkás felvételeinek készítéséhez, épp csak kinn volt a vizen aznap.

A tudományos életben dolgozók jellemzően nem nyilatkoznak nevüket vállalva az ügyben, mert sokan állnak kapcsolatban a Black ellen vizsgálódó NOAA-val. Aki megszólalt, arról beszélt, hogy kissé túlzottnak tűnnek a vádak és a NOAA több éves erőfeszítései a történtek felgöngyölítésére: Black házába például felfegyverzett rendőrök törtek be házkutatási paranccsal. Black egyébként valódi eredményekkel büszkélkedhet a kutatásban, például a vándorlási utak felderítésében. Egy nyilatkozó tudós szerint egyébként a kormányzati alkalmazásban állók ugyanolyan módszerekkel dolgoznak mint ő, és Nancy Black elkötelezett híve a környezetvédelemnek, a tengeri emlősök védelmének. Mások ezzel szemben arra mutatnak rá, hogy a tudós által szervezett bálnanéző túrák túlságosan agresszívak voltak, jelentősen felgyorsított a bálnák közelébe érve. Ám míg kutatási céllal valóban közvetlen közelbe mehetett, a kereskedelmi célú kirándulásokon tilos lett volna így manőverezni a hajóval. Egy ilyen esetről videó is készült, amit bekértek a vizsgálók, és Black azt vallotta, az eredetit adta át- ám később kiderült, vágott verziót adott át a nyomozóknak. A nő szerint csak az unalmas részeket vágta ki az utasoknak szánt emlékvideóból. A konkurensek értelemszerűen szintén azzal vádolják Blacket, hogy a pénz kedvéért a bálnanézőket és a filmes stábokat a megengedettnél közelebb vitte az állatokhoz.

Mindenesetre Black évek óta elvesztette engedélyét a túrák szervezésére, és állítólag a Monterey Bay körzetében dolgozók az ő esete óta jóval inkább hajlamosak betartani az előírásokat. Van aki abban bízik, hogy a filmes stábok szenzációéhsége is csillapodik- vélekedésük szerint nem a nézők akarnak egyre véresebb felvételeket, hanem a nagy ismeretterjesztő csatornák tudnak így több hirdetőt szerezni. Most lenne itt a pillanat, hogy minden érintett azt mondja, nem akar ebben részt venni.

[ montereyherald.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés