»» ««

Cápák: élet és halál

Egyéb

Egy kis dajkacápa világra jövetelét örökítették meg egy kínai akváriumban, máshol pedig cápaevő cápát fotóztak.

Az érdekes jelenetet a Yantai Hanchang akváriumban rögzítették. A dajkacápa jellemzően kisebb állatokkal táplálkozó cápa, melyekkel leggyakrabban a Karib-tengerben merülő búvárok találkoznak. A sekély vízben gyakran egy helyben tanyázó cápák általában jól tűrik a búvárok jelenlétét, de a túlságosan bizalmaskadó emberek közül páran már ráfizettek, mert időnkét az apró, de éles fogakkal rendelkező állatok odakapnak.

A dajkacápa elevenszülő, az anya testében fejlődik ki az embrió a tojásban és ott is kel ki, majd valamivel később születik meg. Ezeket a cápákat gyakran tartják akváriumban, a kínai intézményben is több él, és a szerencsének köszönhetően sikerült felvenni a bébi megszületését. Mivel a kifejlett cápák miatt veszélyben lenne az apróság, ezért védettebb helyre telepítették át.



Egészen más eseményt csípett el két tengerbiológus az ausztráliai Nagy Korallzátonyhoz tartozó Great Keppel Island melletti zátonyon. Azt sikerült lefotózniuk, ahogy egy wobbegong cápa éppen próbál lenyelni egy elejtett bambuszcápát, ám a 30 másodperces megfigyelés alatt a cápa nem mozdult el. Állítólag ez az első kép, amin egy másik cápát evő cápa látható, de a szőnyegcápák közé tartozó wobbegongok gyomrában találtak már korábban is cápamaradványokat.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. shark 2012 feb 23. 10:10  
Csak a pontosság kedvéért: Azokat a cápafajokat, amelyeknél az embrió a tojásban, de az anyaállat testén belül fejlődik ki, ál-elevenszülőknek (ovoviviparus) nevezzük. A szó szorosabb értelmében vett elevenszülő (viviparus) cápáknál - hasonlóan az emlősökhöz - az embrió valódi placentán fejlődik ki az uterusban, és a kifejlett ivadékok világrahozatala biológiai értelemben igazi szülésnek tekinthető.
 1. PDIC 2012 feb 21. 10:17  
30 másodperc bőven elég egy ilyen esemény megfigyelésére, utána lehet csikóhalat keresni, az sokkal érdekesebb. :-)

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés