»» ««

Virtuális merülés

Tudomány

A Nagy korallzátony részeit feltérképező projekt mögöt ott áll a Google is.

Az amerikai óriáscég természetesen nem egyedül vágott bele a projekttel: kutatókkal (UQ Global Change Institute), az Underwater Earth civil szervezettel dolgoznak együtt, és a Catlin biztosító társaság is támogatja a munkát. A Catlin Seaview Survey nevű projekt során 0-100 méteres mélységi tartományban akarják felmérni a zátonyon élő korallok összetételét és állapotát.

A projektet Ove Hoegh Guildberg professzor vezeti, aki szerint a kapott adatokból többet lehet megtudni arról, hogyan befolyosálja a klímaváltozás és a többi hatás a korallzátony életét. Mivel vizuálisan is megjelenítik a zátonyt, valószínűleg a nagyközönséghez is könnyebben el tudják juttatni az információkat. A Google által biztosított háttér gondoskodik arról, hogy milliók értesülhetnek az eredményekről.

A felméréshez kifejlesztett Catlin Seaview Survey kamera több ezer 360 fokos panorámafelvételt készít, amiket összeillesztve egy virtuálisan bejárható víz alatti teret kaphatnak. A Google a céghez tartozó Panoramio weboldalán tenné közzé a panorámaképeket. Összesen 50,000 ilyen panoráma kap majd helyet a Google Earth és a Google Maps adatbázisában is. Sőt még a YouTube-on is saját csatornát kapott a projekt. A projekt során három fő részfeladat van: sekély vízben a 360 fokos kamerákkal dolgoznak a Nagy korallzátony térségében. 30-100 méter között távirányítású robotokat használnak majd. Emellett pedig tigriscápákat, teknősöket és mantákat jelölnek majd meg, hogy a vándorlásukat követhessék.

[ UnderwaterTimes ]

A projekt honlapja: www.catlinseaviewsurvey.com


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés