»» ««

Hosszú vándorút

Tudomány

A fiatal teknősök több ezer kilométert vándorolnak a tengerben.

Közismert, hogy a tengeri teknősök hosszú utat tesznek meg, hogy visszatérjenek születési helyükre és lerakják tojásaikat, egy amerikai kutatás során viszont arra derült fény, hogy az ifjoncok is több ezer kilométeres vándorlásra vállalkoznak.

A kutatásról az Amerikai Természettudományi Múzeum kiadványában jelent meg tanulmány. Peter Meyland, a floridai Eckerd College professzora a csendes-óceáni levesteknőst (Chelonia agassizi) vizsgálja. Mint sokéves kutatásai kimutatták, a Costa Rica partvidékén kikelő teknősök Barbadosra, Észak-Karolina partvidékére, vagy a Bermuda-szigetcsoportra vették az irányt - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"Ezt az utat mindössze egyszer teszik meg, de ez sokkal hosszabb, mint a felnőttkori reprodukciós vándorlás. Több ezer, akár tízezer kilométert is megtesznek" - hangsúlyozta Peter Meylan. Ismertetése szerint a legvalószínűbb úti cél a Bermuda-szigetcsoport, ahol az ifjoncok serdülőkorukat töltik.

"Meghatározott időt töltve az óceánban érkeznek meg. A Bermuda-szigetek körüli vizekben érik el végleges testméreteiket - tányérnyi teknősökből mosódézsa nagyságú hüllőkké válnak, majd elindulnak felnőttkori élőhelyeik felé" - magyarázta a professzor. Peter Meylan a vándorlással kapcsolatban kiemeli, hogy ez igen veszélyes időszak lehet a fiatal teknősök életében, ezért az útvonalaikat hivatalos védelemben kell részesíteni.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés