»» ««

Intelligens búvármellény

Felszerelések

Automatikusan vezérelt mellényt szeretne piacra dobni egy svájci vállalkozás.

(C) Alain HerzogA Suba nevet kapott rendszer olyan jellegű feladatokat oldhat meg, mint a repülésben a robotpilóta. Egy egyetemi hallgató, David Bonzon tervezte az eszközt, amit a Pandora Underwater Equipment 2012 ápriisában dob piacra. A Suba akkor kap szerepet, amikor a búvár valamiért elveszti a kontrollt. A rendszert egy "intelligens" csuklópánt kapcsolja össze a mellénnyel, és baj esetén az automatika vezérli az inflátort.

Franciaországban évente nagyjából 450 búvárbaleset történik, és ezek háromnegyede a dekompressziós betegséggel kapcsolatos egy felmérés szerint. Tehát nagyjából 775 búvárból egy kerül bajba. Első lépésben talán a búváriskolák számára lehet hasznos a Suba, mert az oktatók folyamatosan biztonságban tudhatják a tanulókat. "Ha valaki pánikol és hirtelen nem tudja, levegőt fújjon-e a mellénybe vagy ki kell engednie belőle, az eszköz érzékeli a szokatlan viselkedést és automatikusan átveszi a vezérlést", állítja a tervező. Ráadásul azt is előre be lehet programozni, mekkora legyen a megengedett legnagyobb mélység vagy a tervezett fenékidő.

A tervező mérnökként dolgozó unokatestvérével közösen álmodta meg a rendszert. Ebben értelemszerűen van egy, az inflátort vezérlő egység, illetve egy panel a beállításokhoz. Az újonnan induló cég vezetője egy hivatásos búvár, aki korán felismerte az eszközben rejlő lehetőségeket. Az első otthon, majd közeli tavakban végzett tesztek során született meg a Suba. A vállalkozást saját maguk alapították és igénybe vették a fiatal vállalkozók számára kínált támogatási lehetőségeket. A start-upok számára rendezett eseményeken szintén sikerrel szerepeltek. David hamarosan befejezi egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban, és ekkor teljes erővel a vállalkozásra szeretne koncentrálni.

[ UnderwaterTimes ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Káplán 2012 már 17. 19:48  
Az UWATEC a 90-es évek végén meg is csinálta. Csak minek?
 1. Bunny 2012 már 17. 15:32  
Ismét egy találmány, amit már lassan egy évtizede kitaláltam, és most megvalósul. Csak mi totál automatára terveztük, mint egy tengeralattjárót, mindig tartja a beállított nyomást, a süllyedés emelkedés pedig ennek módosításával történik az emelkedési és süllyedési sebességek figyelésével. Ha mindez össze van kötve a búvárcomputer adataival, elég lenne egy cél a felszín parancs, és a robotpilóta felvisz biztonsági megállózva stb :)

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés